lukoil-banenr

Unul dintre miturile vii ale lumii auto este demontat cu explicații clare și concise de către unul dintre cei mai respectați și populari ingineri din mediul online, Jason Fenske. El fiind şi printre primii care au construit apreciatul canal de Youtube Engineering Explained, ne arată de ce funcționarea motorului la ralanti pentru a-l încălzi este în cele mai multe cazuri un simplu mit preluat dinainte de anii ’90, scrie automarket.ro.

Pilot Autoexpert

Iar explicația în sine este relativ simplă: dacă în cazul mașinilor vechi motoarele cărora funcționau pe bază de carburator era foarte util şi recomandat să încălzești componentele motorului înainte să pornești la drum pentru a evita calarea acestuia, atunci motoarele moderne pe injecție nu mai au nevoie de acest lucru! Asta deoarece, potrivit lui, propulsoarele de genereţie nouă se încălzește mai ușor și mai repede dacă mașina rulează.

În trecut, automobiliştii încălzeau motorul, pentru ca amestecul carburant care ajungea în camera de ardere, să fie cât mai eficient „ars”, ceea ce rezulta într-un lucru echilibrat al motorului, consum redus şi putere mai multă. Jason nu neagă însă că atingerea temperaturii optime a uleiului este vitală pentru o durata de viață a componentelor cât mai lungă. Din câte probabil cunoaşteţi, benzina este un foarte bun diluant, astfel că odată ajunsă în camera de ardere, şi în cantităţi mărite, aceasta „spală” pereţii motorului de pelicula de ulei, cea care de fapt are rolul de a proteja de uzură componentele unui motor. Din nou, acest lucru se întâmplă la motoarele unde amestecul carburant nu este omogenizat şi controlat electronic, adică la maşinile cu carburatoare.

Motoarele noi, alimentate de sistemele de injecţie a benzinei, „ştiu” exact care este doza de benzină necesară motorului, astfel că sunt protejate mai bine de acest fenomen. Asta nu înseamnă însă, că trebuie să rulaţi imediat ce aţi pornit motorul, pentru că la rece, cantitatea de benzină este totuşi mai mare decât în mod normal. Iată de ce, atunci când temperaturile exterioare sunt ceva mai coborâte, ar fi bine să încălziţi motorul cel puţin 15-30 de secunde înainte de a rula, pentru ca uleiul de motor să asigure lubrifierea corectă a pieselor. În plus, nici o mașină nu trebuie bruscată și turat motorul până în zona roșie imediat după pornire.

Comentarii