lukoil-banenr

Volkswagen a obţinut în Raliul Suediei prima victorie WRC

Pilot Autoexpert

Sebastien Ogier a confirmat în Raliul Suediei prestaţia bună cu Volkwagen Polo R WRC şi a câştigat a doua etapă a sezonului din Campionatul Mondial de Raliuri.

Francezul şi-a construit un avans liniştitor de aproximativ o jumătate de minut în faţa lui Sebastien Loeb încă din prima zi, după ce a câştigat cinci dintre primele opt probe speciale. Ulterior, el a preferat să fie mai precaut, însă chiar şi în acest context Loeb nu a reuşit să ameninţe victoria conaţionalului său.

Per ansamblu, Ogier a câştigat 11 dintre cele 22 de probe speciale şi a terminat în fruntea clasamentului cu un avans de aproape 42 de secunde în faţa lui Loeb, devenind doar al doilea pilot nonscandinav care triumfă în Suedia.

Acesta a fost al doilea dintre cele patru raliuri în care Loeb va concura în acest sezon, urmând să revină în competiţie doar în Raliul Argentinei din perioada 3-5 mai.

Ultimul loc pe podium a fost ocupat de Mads Osberg (M-Sport), care la începutul raliului a dat semne că poate lupta pentru locul doi cu Loeb, în timp ce JAri Matti Latvala a terminat pe patru la şase secunde în spatele norvegianului la volanul celui de-al doilea VW Polo R WRC.

Thierry Neuville, Juho Hanninen, Henning Solberg şi Evgeny Novikov au ocupat de asemenea poziţii în top 10 pentru echipele M-Sport, în condiţiile în care ceilalţi doi piloţi Citroen au avut reale dificultăţi în zăpezile Suediei. Mikko Hirvonen a ieşit din calculele pentru victorie încă din PS 2 după ce a ieşit în decor şi a pierdut 20 de minute, terminând raliul doar pe 17, în timp ce Dani Sordo a abandonat duminică după ce suferise un accident şi vineri.

În clasamentul general, Ogier a urcat pe prima poziţie datorită celor trei puncte bonus obţinute în Power Stage şi are 46 de puncte, cu trei mai multe decât Loeb, însă Citroen rămâne lider la constructori cu 57 de puncte, cu două mai multe decât Volkswagen.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Raliuri va avea loc în perioada 8-10 martie în Mexic.

RALIUL SUEDIEI – CLASAMENT FINAL:

1. Sebastien Ogier (VW) 3h11m41.9s

2. Sebastien Loeb (Citroen) + 41.8s

3. Mads Ostberg (Qatar M-Sport Ford) + 1m24.5s

4. Jari-Matti Latvala (VW) + 1m30.6s

5. Thierry Neuville (Qatar M-Sport Ford) + 5m06.4s

6. Juho Hanninen (Qatar M-Sport Ford) + 5m43.1s

7. Martin Prokop ( Czech Ford) + 11m25.4s

8. Henning Solberg (M-Sport Ford + 11m42.7s

9. Evgeny Novikov (Qatar M-Sport Ford) + 13m04.7s

10. Yazeed Al Rahji (Yazeed Ford) + 16m27.0s

Comentarii