lukoil-banenr

133 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor moldoveneşti

Pilot Autoexpert

Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia „Provocările Mileniului” (CPM) au semnat la Washington, SUA, un acord de asistenţă nerambursabilă în valoare de 262 milioane de dolari pentru implementarea programului „Compact”, ce include proiecte investiţionale axate pe infrastructura de irigare, agricultura de valoare înaltă şi reabilitarea drumurilor.
Acordul a fost semnat de către ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, vice-premierul Iurie Leancă, şi directorul executiv al CPM, Daniel Yohanes. Aceştia au fost asitaţi de de către prim-ministrul Vlad Filat şi secretarul de stat, Hillary Clinton. „Programul Preliminar de Ţară, implementat anterior în Republica Moldova cu suportul CPM, a creat deja un mediu în care tehnologiile inovatoare, productivitatea şi accesul sporit la pieţe pot avea succesCPM doreşte să aprofundeze parteneriatul cu cetăţenii din Republica Moldova, orientat spre susţinerea unei creşteri economice durabile. Guvernului RM îi revine marea responsabilitate de a implementa Programul „Compact” în mod transparent şi eficient „, a declarat Daniel Yohanes.
Hillary Clinton a menţionat că acest acord înseamnă şi un nou capitol în relaţia Republica Moldova – Statele Unite ale Americii.
Asistenţa pentru implementarea Programului „Compact” va fi acordată sub formă de grant în decursul unei perioade de cinci ani. Programul „Compact” include două proiecte majore – „Tranziţia la agricultura performantă” în valoare de 102 mln. de dolari şi „Reabilitarea drumurilor”, estimat la 133 milioane de dolari. Totodată, pentru administrarea, monitorizarea, evaluarea şi auditul Programului „Compact” vor fi alocate  27 mln. de dolari.

Proiectul „Reabilitarea drumurilor” prevede lucrări de reparaţie a 93 km ai uneia dintre principalele autostrăzi din nord-estul Republicii Moldova. Acest traseu este o importantă cale de acces pentru transportatorii privaţi şi pasageri, precum şi pentru afacerile şi comerţul interior. Proiectul va contribui la reducerea timpului şi a costului de transport al mărfurilor şi serviciilor şi a pierderilor economiei naţionale rezultate din starea deteriorată a drumurilor.

 

Comentarii