lukoil-banenr

A început noul sezon F1!

În nicio zi de la începerea sezonului, competitia si-a confirmat din nou porecla de ,,Marele Circ”. Obisnuiti fiind începând cu anul 2010 de regimul dictatorial impus de Red Bull, cu al sau Vettel la volan, ne asteptam ca echipa guvernata de taurul rosu sa domine antrenamentele si calificarile. Din pacate pentru ei, McLaren le-a stricat planurile, pilotii echipei din Surrey ocupând primele doua pozitii ale grilei de start. Nici Lotus-Renault nu s-a lasat mai prejos, Romain Grosjean adjudecând locul 3, iar Schumacher a pus numele echipei Mercedes pe locul numarul 4, demonstrând ca nu degeaba are 7 titluri mondiale în palmares.

Pilot Autoexpert

Webber si Vettel s-au calificat la 0.729, respectiv 0.746 secunde de ocupantul primei pozitii, Hamilton, ceea ce se traduce prin locurile 5 si 6 pentru pilotii Red Bull.

Cei de la Ferrari sunt singurii care au continuat traditia ultimilor ani, pilotii pierzându-se pe la mijlocul plutonului în urma calificarilor. Massa nu s-a sfiit în a critica monopostul pentru uimitorul loc 16 adjudecat pe grila de start.

Se putea si mai rau, iar Kimi Raikkonen poate confirma cel mai bine acest lucru. Finlandezul s-a ales cu locul 18 în urma sesiunii de calificari, rezultatul fiind în contradictoriu cu al coechipierului sau, Romain Grosjean. Fireste, absenta finlandezului din cadrul competitiei nu poate fi o scuza deoarece Grosjean s-a aflat într-o situatie asemanatoare, revenind in Formula 1 dupa o pauza de 3 ani.

Circuitul Albert Park pe care se vor duela pilotii are o lungime de 5.3 kilometri si este alcatuit dintr-o serie de viraje rapide si semi-rapide. Este un circuit fluid, rapid cu câteva oportunitati de depasire. Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca Albert Park este un traseu de tip stradal, portiuni ale acestuia fiind utilizate zilnic în parcul cu acelasi nume pentru a înconjura un lac artificial.

1996 a fost anul în care traseul a intrat oficial în calendarul Formulei 1, înlocuind faimosul Adelaide. Înca de la debutul circuitului mai multe fundatii protesteaza pentru mutarea Grand Prixului din Albert Park. Motivele sunt diverse, de la tulburarea faunei si a florei, pâna la motive financiare sau rezidentiale (accesul în parc este restrictionat pe perioada Grand Prix-ului).

Prima cursa aici a început cu stângul, Martin Brundle fiind protagonistul unui accident spectaculos chiar în primul tur. Istoria avea sa se repete 5 ani mai târziu în acelasi viraj, când în urma unei acrosari între Jacques Villeneuve si Ralf Schumacher, un comisar de cursa si-a pierdut viata.

Ghinionul l-a urmarit pe mezinul familiei Schumacher si în 2002 când accidentul realizat împreuna cu Barichello a scos nu mai putin de 9 masini din cursa.

Recordul pe tur înca apartine germanului Michael Schumacher cu un timp de 1:24.125 stabilit în anul 2004 la volanul unui Ferrari Tipo 053.

Comentarii