lukoil-banenr

Strict în opinia mea, asistăm la un nou circ, bine organizat şi pus la punct, pentru a ne aminti de faptul că totuşi trăim o telenovelă şi nu ne poate lipsi sarea şi piperul.

Pilot Autoexpert

Spun asta pentru că după o serie de ieftiniri a carburanţilor, operate anterior, cetăţenii ţării au fost lăsaţi să creadă că pot influenţa mersul lucrurilor în Moldova şi că ANRE-ul ar fi de partea şoferilor, obligându-i pe petrolişti să micşoreze considerabil preţul carburanţilor comercializaţi la pompă. Ei bine, nu a trecut prea mult timp şi importatorii de produse petroliere au trecut din nou la scumpiri cu 1 leu şi 10 bani pentru motorină şi 60 de bani pentru benzină. Iată că acum, Robin Good, ne vine din nou în ajutăr, adică ANRE-ul şi cere impunerea unui plafon maxim prestabilit de două ori pe lună.

Informaţia ne este comunicată de către jurnaliştii portalului de ştiri ProTV care susţin că benzina şi motorina s-ar putea ieftini. Asta deoarece, ANRE „i-a obligat” (sunt curios să aflu cum) să coboare preţurile. Potrivit lor, odată la două săptămâni, agenţia va stabili preţuri plafon pentru bezină, motorină şi gpl, iar operatorii nu vor putea depăşi această cifră.

Totodată, ANRE-ul susţine că sancţionat 27 de operatori care au majorat nejustificat preţurile săptămâna trecută şi s-au ales cu prescripţii. Cei vizaţi au la dispoziţie trei zile pentru a se conforma cerinţelor, iar în viitor, dacă acumulează două prescripţii pe acelaşi motiv, operatorii riscă să li se retragă licenţa de activitate.

De cealaltă parte petroliştii se arată deranjaţi de acest fapt, iar interview-urile de mai jos ar trebui să ne convingă de acest lucru.

Sergiu CIOBANU, DIRECTOR ANRE ”O data la 2 saptamani, pe site-ul ANRE vor fi anuntate preturile plafon, legat de bursele internationale, plus accizele, plus TVA.”

Feyruz ISAYEV, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA ”Acum ne obliga sa facem la statii toalete pentru invalizi, parcari, etc. Dar bani?/ Din 1 mai n-avem dreptul sa platim mai putin de 2100 de lei.”

Iolanta MURA, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA ”De unde sa tai? Din salarii? Nu este corecta interferenta statului in economie. Sa facem viceuri, apa calda, parcari, nu avem nimic impotriva, dar asta costa bani.”

Sergiu CIOBANU, DIRECTOR ANRE ”Nu toate costurile erau obiective, masini de 100 de mii de euro erau incluse in pretul la  panou. Noua lege este rezultatul majorarii netransparente. La bursa preturile scad, la noi cresc. Noi sufleteste profesionist am reglementat.”

Feyruz ISAYEV, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA ”Voi puteati sa nu emiteti 1 an! Trebuia sa asteptam?”

Constantin IVAS, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA ”Metodologia veche nu era valabila, cea noua inca nu era. Ce trebuia sa facem? Sa inchidem businessul?”

Iolanta MURA, DIRECTOR COMPANIE PETROLIERA ”Ne vom conforma, dar nu e corect. Ca sa fie bine, ar trebui preturile sa creasca cu 1 leu inca.”

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ENERGETICA ”Noi vom sti maine, se vor micsora cu 40-60 bani. Benzinariile din sate sunt sub riscul de a falimenta.”

Dar, ce părere au cititorii noştri? Să fie acesta doar un show regizat, sau chiar vom apuca să vedem preţuri omeneşti la pompă şi bineînţeles o competiţie sănătoasă între petrolişti, din care să aibă de câştigat şi populaţia?!

Comentarii