lukoil-banenr

Vitezomanii surprinși de radarele camerelor de supraveghere din Chișinău nu pot fi amendați. Asta, din cauză că cele 33 de camere de supraveghere dotate cu radare și care sunt instalate în opt intersecții din capitală, nu fixează depășirea vitezei de aproape două luni!

Pilot Autoexpert

Conform legislației Republicii Moldova, sistemul trebuie să fie verificat metrologic o dată în an. Ultima dată când reprezentanții Serviciului Tehnologii Informaționale din cadrul MAI s-au adresat la Instiutul Național de Metrologie, pentru a efectua certificatul metrologic al sistemului de măsurare a vitezei de mișcare a mijloacelor de transport, de tip CSK-IK produse de Hebei Jianshe Construction Grup Co. din republica Populară Chineză , a fost la data de 17 decembrie 2013. Informația a fost confirmată pentru Autoexpert.md de către Tudor Bârsa, specialist principal din cadrul Institutului Național de Metrologie.

„Sistemul de radare al camerelor de supraveghere trebuie să fie verificat odată la 12 luni, verificarea însă nu poate fi efectuată și la camerele video, acestea nu sunt mijloace de măsurare și nu există temei pentru a fi supuse controlului metrologic legal. Aceste camere pot fixa încălcări ale marcajului rutier, a semnalelor semaforului și altele” , susține Bârsa.

Bârsa a ținut să menţioneze şi faptul că verificarea metrologică a radarelor poate fi făcută la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC), care este o insituție de stat cu autofinanțare, și ține de competența Ministerului Economiei. De cealaltă parte Alexandru Pustovic, șeful labotatorului de verificări metrologice din cadrul CMAC, a refuzat să ofere vreo informație în acest caz, specificând că instituția la care este angajat este o instituție privată iar informația cerută este una strict confidențială.

Alexandru Piatnâh, un alt specialist din cadrul Institutului Național de Metrologie, consideră că prețul real pentru verificarea metrologică a celor 33 de radare este în jur de 150.000 lei. Astfel pentru o parte dintre camerele video termenul limită de verificare a expirat încă în luna mai, iar pentru celelalte – în iunie. Dan Chirița, șeful CUMTR, susține că pentru ca radarele să treacă controlul metrologic, acestea trebuie demontate, certificate și din nou instalate. Problema e că nu sunt suficienți bani pentru aceste lucrări. Totuşi Chirița a dat asigurări că problema va fi rezolvată până la sfârșitul lunii iulie. Deocamdată, șoferii sunt amendați în baza radarelor mobile, adică a mașinelor capcană.

Vitalie Zamă, avocat la “NAGACEVSCHI & Partenerii”, susține că până la finalizarea verificărilor metrologice, nici o autoritate publică nu este în drept să măsoare viteza cu dispozitivele respective.

“Orice masurare cu astfel de dispozitive este ilegală, rezultatele acestei masurări nu pot servi drept probe și prin urmare șoferul nu poate fi tras la răspundere“, a punctat Vitalie Zamă.

Avocatul a mai adăugat că, dacă CUMTR a întocmit procese verbale, acesta pot fi invalidate de instanța de judecată, iar imaginile foto și video de la camere pot fi suficiente pentru a demonstra încălcarea regulamentului circulației rutiere decât dacă în imagini șoferul poate fi identificat fără dubii. În caz contrar, procesul verbal poate fi invalidat, dacă nu sunt și alte probe. Până vor fi verificate radarele, șoferii vitezomani vor fi urmăriţi de mașinile-capcană mobile.

Amintim că, camerele de supraveghere instalate în 25 de intersecţii din Chișinău au început să funcționeze în februarie 2014. Este de reamintit că în luna aprilie, anul current, Curtea de Apel, a anulat decizia de anul trecut a Judecătoriei Centru, care a calificat utilizarea acestor camere drept ilegală și a fost transmisă spre examinare. Contestația a fost depusă de Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” condusă de Vitalie Nagacevschi.

Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, Curtea de Apel a remis acest caz în prima instanță. El a mai adăugat că asociația condusă de el va merge până în pânzele albe și va obține ca aceste camere să fie scoase. La rândul său, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne, Dan Chirița, a precizat atunci că aceste camere au funcționat și funcționează legal. Sistemul de supraveghere video a traficului a devenit funcțional la începutul anului 2014. Instalarea camerelor a costat 4,7 milioane de dolari, bani oferiți de Guvernul Chinei.

Comentarii