lukoil-banenr

Șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor la trecerile special amenajate pentru aceștia, s-ar putea alege cu amenzi mult mai usturătoare decât cele aplicate în prezent. Măsurile sunt prevăzute în cadrul noilor modificări în Codul Contravențional. Scopul acestor modificări este de a sensibiliza șoferii și să prevină accidentele cu implicarea pietonilor, în special a minorilor, susţin legiuitorii.

Pilot Autoexpert

Dacă noile modificări vor fi aprobate, conducătorii auto vor achita o amendă de la 600 la 1000 de lei cu aplicarea a 4 puncte de penalizare în comparație cu 200 lei și 2 puncte de penalizare, în prezent. Iar, pentru crearea situației de accident rutier, conducătorul auto va achita o amendă de până la 1500 de lei cu posibila privare de dreptul de conducere a vehiculului pe un termen de la 6 luni la un an.

Cei mai vulnerabili pietoni sânt copiii, care nu pot depista și sesiza riscul la care ar putea fi supuși. Numai în primele nouă luni ale anului curent, 227 de copii s-au ales cu traumatisme, iar 16 minori au decedat în urma accidentelor rutiere cauzate de traversarea neregulamentară a străzii, neatenția șoferilor și viteza excesivă a vehiculelor. În același timp, vor fi responsabilizați și pietonii care traversează neregulamentar strada, punând în pericol securitatea sa și altor participanți la trafic. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au fost amendați în jur de 8000 pietoni pe această cauză. Ca urmare, conform noilor prevederi propuse la Codul Contravențional, aceștia vor achita o amendă de la 200 la 300 de lei, față de 100 -200 lei, în prezent.

Astfel, pentru prevenirea implicării pietonilor în evenimente rutiere nedorite, Inspectoratul Național de Patrulare vine cu mai multe recomandări în acest sens:
– deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public;
– traversaţi strada numai prin locurile marcate (“zebră”);
– în intersecţiile fără marcaj pietonal, traversaţi pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare;
– în locurile unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora;
– nu vă angajați în traversarea străzii în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport public oprite în staţii;
– evitaţi să vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcuri, terenuri de joacă sau sport, curtea şcolii etc.);
-mai multă atenție la traversarea noaptea, atunci când plouă sau este ceață, deoarece vizibilitatea este redusă, iar în condiții de carosabil umed, spațiul necesar pentru frânare crește foarte mult.

Comentarii