lukoil-banenr

Unii șoferi, pe lângă faptul că nu sunt responsabili pe străzi și încalcă conştient regulile de circulație, aceştia nu se încumetă nici să achite amenzile stabilite de Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier. Conform datelor oferite de CUMTR, cel puțin 40-45% din şoferii înştiinţaţi prin scrisori despre încălcările comise nu-şi plătesc amenzile!

Pilot Autoexpert

Şeful centrului, Dan Chiriţa, susține că în momentul în care proprietarul unei maşini primeşte înştiinţarea despre comiterea unei încălcări, urmează să comunice dacă s-a aflat el la volanul maşinii sau automobilul a fost încredinţat unei alte persoane. Dacă în termen de 10 zile nu face acest lucru sau nu achită amenda, acesta este înştiinţat prin scrisoare repetată sau la telefon de executorul judecătoresc care, ca urmare a unui acord semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, preia dosarele în faza pre-executorie.

Dacă nici după expirarea termenului de 10 zile de executare benevolă şoferul nu se conformează, oamenii legii întocmesc un proces-verbal şi se recurge la executare silită, ceea ce presupune sechestru pe bunuri, interdicţia de a părăsi ţara etc. Dan Chiriţa a menţionat că uneori şoferii primesc o amendă de până la 100 de lei, dar pentru că se opun să o plătească ajung la penalizări de peste o mie de lei, la amendă adăugându-se şi plata pentru serviciile executorului judecătoresc.

Însă,potrivit legislaţiei, în cazul în care expiră termenul de prescripţie de 3 luni, de la eliberarea înştiinţării privind comiterea încălcării în trafic, timp în care persoana nu este contactată de organele de drept sau de executor sau nu a primit scrisori repetate, amenda este considerată nevalabilă.

Dan Chiriţa spune că termenul de 3 luni este prea scurt şi au fost înaintate propuneri ca acesta să fie extins până la un an, ca să se reuşească întreprinderea măsurilor necesare privind tragerea la răspundere a şoferilor nedisciplinaţi. Este de precizat că de la începutul anului, din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de circulaţie fixate de camerele de supraveghere a traficului au fost acumulate în jur de 25 de milioane de lei.

Comentarii