lukoil-banenr

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ar putea oferi despăgubiri mai mari în cazul unor accidente rutiere. Acest lucru este precizat într-un proiect de lege, aprobat de membrii comisiei Economie, Buget şi Finanţe. Documentul urmează să fie votat şi în Parlament în prima lectură.

Pilot Autoexpert

Noul proiect îi va obliga pe asiguratori să majoreze suma până la un milion de lei, dublu faţă de nivelul actual. Totodată, potrivit modificărilor din legea cu privire la asigurarea obligatorie RCA este prevăzut că, în cazul în care o persoană este traumată sau a decedat în urma unui accident rutier, asiguratorul va oferi o despăgubire de până la un milion de lei. Iar dacă numărul victimelor este mai mare, despăgubirile vor constitui până la cinci milioane de lei.

Totodată, dacă automobilele implicate în accidente au fost distruse, asiguratorul va trebui să plătească în funcţie de gravitatea avarierii o despăgubire în valoare de până la un milion de lei, faţă de 350 de mii de lei cât era până acum. Documentul mai prevede că, dacă automobilul asigurat are până la trei ani de la fabricare şi a fost implicat într-un accident, atunci asiguratorul va fi obligat să calculeze suma despăgubirilor în funcţie de preţul pieselor noi. Mai mult, autorii proiectului spun că după aplicarea modificărilor prevăzute în proiectul de lege, procedura de evaluare a pagubelor va fi mai simplă decât până acum.

 

Comentarii