lukoil-banenr

Fermierii anunță că vor bloca astăzi, timp de o oră, toate traseele de importanță națională, în semn de protest față de politicile guvernamentale în domeniul agricol. Președintele asociației UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a comunicat pentru Deschide.MD că la această acțiune, care va începe la 10 dimineața, sunt așteptați să participe peste patru mii de persoane și două mii de unități de tehnică agricolă.

Pilot Autoexpert

Nemulţumiţi de politica guvernamentală în domeniul agricol, fermierii şi-au asuma să ducă promisiunile la bun capăt şi să blocheze mai multe trasee naţionale vreme de o oră.

Potrivit site-ului deschide.md, preşedintele asociaţiei UniAgroProtect, la acest protest sunt aşteptaţi peste 4000 de persoane şi două mii de unităţi de tehnică agricolă. Fermierii susţin că autoritățile vorbesc doar la modul declarativ despre agricultură ca fiind o ramură prioritară a economiei moldovenești, în realitate însă nu acordă niciun sprijin real fermierilor.

Liderii asociațiilor de fermieri argumentează cu refuzul Guvernului de a accepta un șir de revendicări, cum ar fi stabilirea Fondului de subvenționare pentru anul curent în mărime de 1,2 miliarde de lei și menținerea cotei TVA de 8% pentru producția agricolă comercializată. După mai bine de trei ani agricultorii așteaptă demonopolizarea pieței petroliere, care le-ar permite să importe combustibil direct de la producători, se mai arată într-un comunicat prin care era anunțată intenția de a organiza proteste, difuzat în această dimineață. De asemenea, organizatorii cer să fie micșorată rata dobânzii până la un procent la obținerea creditului polonez destinat agricultorilor.

În cele din urmă, agricultorii cer autorităților rambursarea către Banca Națională Moldovei a miliardelor împrumutate celor trei bănci problematice, dat fiind faptul că aceasta sumă este de 9 ori mai mare decât suma fondului de subvenționare în agricultură.

Reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare au precizat pentru Deschide.MD vor fi luate măsurile necesare pentru asigurarea securității circulației rutiere.

Pe  27 martie, la inițiativa Federației Fermierilor, Uniunii UniAgroProtect şi Asociației „Moldova-Fruct”, au avut loc acțiuni de protest ale fermierilor, care au scos pe acostament aproape 2 mii de unități de tehnică agricolă.

Comentarii