lukoil-banenr

Deseori filemele SF ne descurajează prin faptul că ne prezintă idei prea futuriste, care materializate arată mult mai calm și mai obișnuit pentru timpurile cărora le aparțin. Cei de la Audi au decis să modifice un pic lucrurile și să ne arate cum ar putea fi interioarele automobilelor pe care le vom conduce peste un deceniu. Filosofia virtual cockpit (ecranul LCD de 31,2 cm dezvoltat de Audi în parteneriat cu Nvidia) este dusă mai departe la CeBIT 2014 (unul dintre cele mai importante târguri de IT-business din lume), unde germanii au prezentat prototipul James 2025 – cockpit-ul virtual al viitorului.

Pilot Autoexpert

Prototipul se bazează pe o serie de comenzi care schimbă automat arhitectura bordului şi implicit condiţiile de condus. În video-ul publicat de oficiali, vedem că volanul îşi schimbă forma tradițională, poziţia scaunelor este ajustată şi habitaclul este iluminat cu o altă nuanţă de culoare. Cu 20 de secunde înainte de preluarea controlului de către şofer, sistemul emite un avertisment după care modifică iar configuraţia volanului şi a comenzilor.

Totul este digitalizat: indicatoarele convenţionale au fost înlocuite cu trei ecrane – unul amplasat în spatele volanului, un al doilea de dimensiuni mai mari, amplasat central pe bord şi al treilea, escamotabil, integrat în consola centrală. Toate oferă informaţii utile şoferului – de la modul de rulare până la parametrii în care funcţionează vehiculul – precum şi acces la funcţia de infotainment.

Cât de apropiat de realitate este acest concept aflăm în următorii 10 ani, perioadă în care va debuta următoarea generație de modele noi de la Audi.

Audi James 2025 virtual cockpit

Comentarii