lukoil-banenr

Audi prezintă interiorul lui A3

Într-o manieră similară celei în care General Motors a folosit prezentarea noul sistem de infotainment CUE din octombrie pentru a dezvălui planșa de bord a Cadillac-ului XTS Black, Audi a făcut o previzualizare a interiorului viitorului Audi A3 în cadrul Consumer Electronics Show (CES) desfășurat la Las Vegas, prin care și-a expus tehnologiile curente și proiectele viitoare.

Pilot Autoexpert

Vom reveni la echipamentele hi-tech mai târziu, dar acum ne vom concentra la designul bordului, care își va face loc pe toate variantele următorului A3, incluzând aici hatch-ul cu trei portiere, Sportback-ul în cinci uși, un sedan cu patru portiere și cabrioletul cu două uși.

Liniile planșei de bord sunt în conformitate cu stilul Audi, având influențe de la modelul de clasă mini A1, dar cu inserții suplimentare din aluminiu, plus un tablou de bord și o consolă centrală cu dimensiuni majorate. Cea din urmă este acum ușor orientată spre postul de conducere, având un design mai aerisit, cu un panou de control al climatizării complet reproiectat. În plus, tunelul median este poziționat considerabil mai sus, în stilul modelelor din clasele superioare, ceea ce reprezintă o premieră în clasa din care face parte A3.

Această dimensionare a tunelului median are însă o motivație practică. Pe lângă numeroasele caracteristici ale noului A3, există o frână de staționare electro-mecanică și o nouă generație a sistemului de infotainment MMI, ambele poziționate pe această prelungire a consolei centrale, între locurile frontale. Componenta centrală a sistemului MMI este un controler rotativ cu funcție touch care combină în premiră funcționalitățile unui touch-pad și a unei rotițe derulante într-un sigur device. Audi menționează că suprafața senzitivă de pe acest controler poate înregistra diverse gesturi – inclusiv caractere – trasate cu degetul.

Tot în componența terminalului ce controleză MMI-ul intră două joystick-uri unidirecționale, care accesează direct cele mai importante secțiuni din câmpurile Telefon/Navigație respectiv Media/Radio, completate de tastele Menu și Back.

Interfața sistemului MMI a fost și ea revizuită, afișajul făcându-se pe un nou display LED cu diagonală de 7 inch și rezoluție de 800 x 480 pixeli, capabil de grafică 3D. Tot în stilul Audi, acesta pivotează în porțiunea superioară a planșei de bord, deasupra consolei centrale.

Încă o noutate vine de la Audi Phone Box, un sistem prin care se poate conecta orice model de telefon mobil la car-kit-ul integrat al mașinii.

O propunere interesantă o reprezintă conceptul multi head-up display (HUD), prin care toți patru ocupanții din mașină vor avea propriul HUD proiectat pe parbrizul mașinii, chiar dacă nu suntem prea siguri cum va funcționa din perspectiva siguranței (doar dacă nu vor reuși cumva să ascundă de ochii celui de la volan toate celelalte informații).

În ceea ce privește mașina propriu-zisă, noul Audi A3 va fi prezentat cel mai devreme în martie, la Salonul Auto de la Geneva. Ținând cont că actuala generație a fost lansată în 2003 și a trecut prin două facelift-uri în 2005 și 2009, ceasul deja ticăie în defavoarea celor de la Audi. O singură dorință am avea: Păstrați RS3 Sportback!

Comentarii