lukoil-banenr

 

Benzină artificială – tot mai aproape de realitate

Pilot Autoexpert

Tera a păstrat pentru noi petrol pentru încă 15 ani. Ce ne facem după? Se pare că cercetatorii britanici de la Rutherford Appleton Laboratory au găsit soluția.

Ei au creat un combustibil sintetic pe bază de hidrogen, care nu produce emisii poluante. Prețul ar urma să fie de trei ori mai mic decât cel al combustibililor pe bază de petrol, adică un euro pentru un galon, cea ce înseamnă 3,7 litri. Benzina artificială va fi disponibilă tuturor șoferilor în doar trei ani. Anunțul cercetătorilor de la Laboratorul Rutherford Appleton a făcut senzație, având în vedere că petrolul a atins în ultimul timp prețuri record.
„Hidrogenul este combustibilul ideal. Are de trei ori mai multa energie decât benzina per unitate și când arde nu produce nimic altceva în afară de apă”, spune profesorul Stephen Bennigton, șeful proiectului dezvoltat de Laboratorul Rutherford Appleton. Problema până acum era depozitarea hidrogenului, care avea nevoie să fie păstrat în cilindri de înaltă presiune sau cu lichide super răcitoare care atingeau – 253 grade Celsius, însă cercetatorii laboratorului britanic au rezolvat și această problemă. Aceștia au găsit o modalitate low-cost de a închide amestecul hidruric în granulele unui polimer nanoporos. Acestea pot fi turnate în rezervoare și se vor comporta ca un lichid. Urmează să vedem cât de disponibil și iefitn va fi efectiv acest combustibil când va ajunge la consumatorul final și de cât timp este nevoie efectiv ca marile corporații energetice să se reorienteze. În orice caz, progresul tehnologic nu stă pe loc.

Comentarii