lukoil-banenr

BMW şi PSA vor face motoare Euro 6 cu patru cilindri

Pilot Autoexpert

BMW şi Grupul PSA Peugeot Citroen îşi vor extinde parteneriatul de dezvoltare al motoarelor cu patru cilindri pentru un nou propulsor. Acesta va respecta normele Euro 6 şi va fi disponibil atât în versiunea de 1.6 litri, cât şi într-o versiune nouă, care va avea doar 1.4 litri. Deşi standardele Euro 6 vor deveni obligatorii abia în 2014, cei de la BMW şi PSA vor lansa noul propulsor cu ceva vreme înainte de introducerea acestora în standardele UE.

BMW şi PSA au un parteneriat de succes în dezvoltarea motoarelor, acesta facilitând un schimb de tehnologie între cei doi constructori. Unitatea THP de 1.6 litri găsită pe C4 şi Peugeot 207 a fost dezvoltată de francezi cot la cot cu germanii de la BMW. Mini Cooper S utilizează o versiune supraalimentată a acestui motor, din care oferă 175 CP. Versiunea franţuzească a acestui propulsor oferă 152 CP. Noul propulsor pe care îl vor dezvolta cei trei constructori va fi utilizat atât pe modelele Mini, cat şi pe noul Citroen C4 şi Peugeot 207.

Versiunea aspirată a noului motor BMW-PSA va furniza peste 120 CP şi 160 Nm, pe când versiunea supraalimentată va oferi cel puţin 172 CP şi 241 Nm, cu posibilitatea furnizării de 260 Nm în regim overboost. Noul Mini Countryman va primi şi o versiune S care va fi echipată cu un motor twin-turbo cu patru cilindri, de 180 CP. Se pare că bavarezii lucrează şi la o versiune JCW a lui Countryman, care este aşteptată să ofere 225 CP.

 

Comentarii