lukoil-banenr

BMW Seria 5

Cei de la BMW se pun pe treabă și încep să producă în serie pe cel de-al treilea model din gama sa de hibride, ActiveHybrid 5. Lansat în noiembrie la Tokyo, acesta combină pentru prima dată puterea unui motor bi-turbo de șase cilindri în linie, un motor electric și o transmisie automata în opt trepte. Rezultatul? O putere de 340 CP, un cuplu de 450 Nm, o viteză maximă de 250 km/h și o accelerație de la 0 la 100 km/h în 5,9 secunde. Dacă te deplasezi prin oraș, presupunând că nu depășești 60 km/h, nu vei avea nevoie decât de motorul electric. Acesta are o putere de 55 CP și primește energia de la bateria litiu-ion, amplasată în zona portbagajului. La viteze mai mari de 60 de km/h intră în funcțiune și motorul bi-turbo, de 304 CP, același care echipează și 535i-ul. Reîncărcarea bateriei se face, în special, în timpul decelerării și al frânării, motorul electric având și rol de generator pentru acumulatorul de înaltă tensiune. Totodată, dacă te aflii în modul ECO PRO și vei decelera motorul de la o viteză de maxim 160 km/h, motorul pe combustie se va decupla, iar mașina va trece pe motorul electric. De altfel, pentru un randament mai mare, BMW a echipat ActiveHybrid 5 și cu sistemul Start-stop care va mai salva din energie.

Pilot Autoexpert

În aceste condiții, atât consumul de combustibilului cât și emisiile de noxe, nu au cum să fie foarte mari. Mai exact, pentru 100 km deținătorii unui ActiveHybrid 5 au nevoie de puțin sub 7 litri de benzină, în timp ce noxele emise vor fi undeva între 149-163 g/km.

Ca aspect, Seria 5 ActiveHybrid diferă cu puţin de un model standard. Principala diferență vizuală care ar fi de menționat este inscripția „ActiveHybrid 5” care se află, în mod subtil, cam… pe toată suprafața mașinii: pe portbagaj, pe praguri, pe consola centrală, pe scutul motorului, dar și pe carcacasa care acoperă acumulatorul. Asta, cel puţin, din ce-am descoperit noi. Ca dotări suplimentare se poate opta pentru o vopsea metalică de culoare albastră, botezată Bluewater (ca cea de pe maşina din pozele de mai jos), sau pentru jante de aliaj ușor, de 18 inci, care oferă o mai bună aerodinamicitate… şi pe care trebuie să le comanzi!ActiveHybrid 5 va lua naștere, asemenea Seriei 5, la fabrica din Dingolfing, Germania.

Comentarii