lukoil-banenr

Odată cu prezentarea noului Tesla Roadster, cel mai mare producător de EV-uri a dezvăluit publicului larg şi mult aşteptatul camion numit Tesla Semi. Oficialii susţin că, cap tractorul electric are un coeficient de aerodinamică egal cu 0.36 CX, adică mai bun decât cel al lui Bugatti Ghiron care măsoară 0.38 CX.

Pilot Autoexpert

Inginerii companiei declară că au proiectat un cap tractor care accelerează de la 0-96 km/h în doar 5 secunde, iar în timp ce tractează o remorcă de 36 de tone, acesta îşi ia elanul de la 0-96 km/h în timp de 20 de secunde. Această performanţă este căpătată graţie a patru motoare electrice asamblate pe axele din spate, puterea sumară a cărora din păcate producătorul încă o ţine în secret.

Pentru alimentarea camionului se vor folosi staţiile de alimentare Supercharger, care se planifică a fi instalate în toate parcările de tiruri şi pe traseele naţionale din SUA. O alimentare de 30 de minute de aces tip, îi va oferi lui Semi o autonomie de circa 640 km, iar o alimentare full îi va asigura o autonomie de aproximativ 805 km.

În lista de opţiuni instalate se include şi un sistem de autopilot, care este capabil să unească mai multe camioane Tesla într-un lanţ, ce ar urma după primul camion din acest „cortegiu”.

În cabină vedem scaunul şoferului instalat pe centru şi două monitoare aranjate lateral faţă de ceasurile de bord. Aceste display-uri afişează informaţia iniţială despre starea sistemelor instalate pe camion, datele sistemului de navigare şi imaginile de pe camerele retrovizoare.

Despre proiectarea unui camion, compania Tesla a anunţat încă în anul 2016. Se presupunea că acesta va fi prezentat la sfârşitul lunii octombrie a anului 2017, însă din cauza dificultăţilor legate de linia de producere a sedanului Model 3, debutul lui Tesla Semi a fost amânat pentru luna noiembrie.

Elon Musk unveiled Tesla’s new electric semi truck at the design studio in Hawthorne. Thursday evening in an invite only event. Credit Tesla

Comentarii