lukoil-banenr

„Începând cu anul 2007, Poliția de Frontieră (pe atunci Serviciul de Grăniceri) a fost împuternicită în a verifica Cartea Verde la trecerea frontierei de stat. Partea proastă a acestui fapt, este că aceștia obișnuiau să solicite Cartea Verde chiar la ieșirea din țară inclusiv de la posesorii de automobile înmatriculate în Moldova. Asta în ciuda faptului că poliţa de asigurare auto externă este valabilă exclusiv pentru alte țări decât Moldova şi este valabilă doar pe teritoriul statelor străine. Autoritățile din Moldova însă, consideră că au dreptul să ne impună achiziționarea lor, respectiv să nu permită părăsirea teritoriului țării în lipsa acesteia!” Astfel îşi începe monologul Sandu Panuş, automobilist şi activist înrăit în ce priveşte respectarea drepturilor cetăţenilor RM.

Pilot Autoexpert

Şi pentru a schimba această situaţie este nevoie de a acţiona, imediat. „Astăzi, acest fapt este LEGAL, dar ALOGIC”, continuă dnul Panuş, care este şi autorul acestei iniţative. Sandu speră ca prin intermediul site-ului petiţieonline să colecteze suficiente semnături pentru a-i convinge pe cei de la conducere că avem nevoie de o schimbare.

Orice conducător auto (eventual posesor de autovehicul) este în drept să aleagă de unde își achiziționează Cartea Verde, fie că vrea din Moldova, România, Ucraina, sau chiar Polonia, Lithuania, etc…, susţine Sandu.

Prin urmare, Poliția de Frontieră ar trebui să vină doar cu o recomandare gen: Ar fi bine să aveți Carte Verde pentru deplasările peste hotare, altfel riscați amenzi usturătoare. ATÂT.

Altfel spus, trebuie să ţină doar de competenţa autorităţilor ţării pe teritoriul căreia intraţi, să verifice dacă aveţi poliţa de asigurare Carte Verde. Adică Poliția de Frontieră din România/Ucraina/etc, la momentul intrării pe teritoriul țării respective! În sarcina Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, urmează să rămână verificarea Cărții Verzi, DOAR pe sensul intrării în țară şi numai pentru posesorii de autovehicule înmatriculate în alte state decât Republica Moldova!

Un efect advers al acestei schimbări legislative, ar fi şi faptul că mulţi şoferi vor fi în drept să caute o companie externă, care să-i ofere preţuri reduse la poliţa de asigurare CASCO. Există automobilişti care practică acest lucru chiar şi acum, optând pentru Cartea Verde din Polonia sau Lituania, care sunt mai acesibile decât cea din Moldova, România sau Ucraina. Am putea presupune că în condiţii de concurenţă între companiile locale şi cele din afară, ne-am putea aştepta la o reducere a preţurilor pe piaţa internă. Asta desigur se poate întâmpla dacă se va dori cu adevărat acest lucru, dacă şoferii vor susţine la rândul lor iniţiativa. Mai ales că există zvonuri cum că poliţa Carte Verde s-ar putea scumpi în viitorul apropiat.

Aşadar, dacă susţii modificarea legii și a hotărârii de guvern în modul expus mai sus, eşti invitat să semnezi această petiție, și desigur, nu uita să scrii în comentarii de ce crezi că este bine!

20151208_133824

LEGE Nr. 414 din 22.12.2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule
Articolul 39. Controlul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto
(2) Poliția de Frontieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne va exercita, în punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, funcţia de control:
b) la ieşirea din țară, asupra deţinerii de către toţi utilizatorii de autovehicule a documentelor de asigurare de răspundere civilă auto şi a valabilităţii acestora pentru ţara de destinaţie.
http://lex.justice.md/document_rom.php?id=7C0C69B3:5BBF1D14

HOTĂRÎRE Nr. 652 din 27.05.2016 сu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.414-XVI din 22 decembrie 2006
2. Se autorizează trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova pe sens de ieșire din țară a autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova la prezentarea către polițistul de frontieră a documentelor internaționale de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto eliberate de asigurătorii din Republica Moldova, care sînt confirmate prin datele din Sistemul informațional automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, sau la prezentarea certificatului de asigurare de frontieră valabil pentru țara de destinație, emis sub garanția unui birou din străinătate, sau la prezentarea altor documente de asigurare auto valabile pentru țara de destinație.
http://lex.justice.md/md/365171/

Comentarii