lukoil-banenr

Cel mai puternic Mini din istorie vine la Paris

După o lungă aşteptare, fanii Mini au mari motive de bucurie. Constructorul britanic a dezvăluit cel mai puternic model din istoria sa, anticipat de presa de specialitate şi de mai multe fotografii şpion. Este Mini John Cooper Works GP, un model dezvoltat de divizia de performanţă britanică şi testat îndelung pe celebrul Nurburgring.

Pilot Autoexpert

Experienţa acumulată l-a ajutat să obţină un timp uimitor de bun pe ”Iadul verde”, cele 8 minute şi 23 de secunde trezind invidia unor modele cu tradiţie din segmentele superioare. Preparat să îşi etaleze performanţa, dar şi design-ul în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului Auto de la Paris, Mini JCW GP vine echipat cu tradiţionalul motor pe benzină de 1.6 litri supraalimentat, supus însă unor modificări pentru a putea livra cea mai mare putere întâlnită până acum pe un Mini.

Cei patru cilindri asigură 218 cai putere la 6000 de rotaţii şi un cuplu motor generos, de 260 Nm, disponibil de la 1750 rotaţii/min. Pentru situaţii de urgenţă şi de scurtă durată, valoarea momentului motor urcă la 280 de metri de la 2000 de rpm. Resursele sunt transferate punţii faţă cu ajutorul unei transmisii manuale cu şase trepte. Performanţele noului Mini JCW GP sunt şi ele impresionante: acceleraţia de la 0 la 100 de km/h se realizează în doar 6.3 secunde, în timp ce accelerarea de la 80 la 120 km/h e posibilă în doar 5.9 secunde în treapta a cincea. După reprize excelente de acceleraţie, Mini JCW GP ajunge la o viteză maximă de 242 km/h.

Chiar şi aşa, Mini a ţinut să nu facă compromisuri la nivelul consumului, reuşind să obţină pentru JCW GP o medie de numai 7.1 litri/100 de kilometri şi o rată a emisiilor de 165 g/km. Noul JCW GP marchează şi o altă premieră în gama Mini. Modelul vine cu o suspensie ajustabilă individual, care poate regla garda la sol cu până la 20 de milimetri. Asta înseamnă că cel de la volan poate ajusta ţinuta de drum în funcţie de rularea pe circuit sau pe şoselele publice. La nivel exterior, Mini JCW GP se individualizează prin culoarea exclusivă Thunder Gray, completată de elemente vopsite în nuanţe de roşu, cum ar fi carcasele oglinzilor şi conturul prizei de aerisire de pe capotă. Nu lipsesc logo-urile care amintesc de faptul că avem în faţă o ediţie specială, ce continuă de fapt tradiţia Mini Cooper-ului S cu kit John Cooper Works GP, dezvăluit în 2006.

Pachetul estetic este completat de un set de blocuri optice faţă cu xenon, pe fundal negru, de extensii pentru spoilerele faţă şi spate, de pragurile laterale modificate şi de eleronul nou amplasat pe hayon. La interior, şoferii vor fi răsfăţaţi cu un habitaclu orientat doar către ei şi pasagerul din dreapta. Spunem asta pentru că bancheta spate lipseşte. Nu puteau lipsi însă scaunele Recaro cu cusături GP, volanul şi schimbătorul modificate de John Cooper Works, nici instrumentarul de bord creat special şi nici maniera de rulare Sport sau DSC-ul cu mod de funcţionare GP. Oficialii companiei Mini a anunţat că noul JCW GP va fi produs în doar 2000 de exemplare.

Comentarii