lukoil-banenr

Copilot virtual pentru camioane!

Pilot Autoexpert

Pentru a facilita reducerea accidentelor, pe camioane se va introduce un nou sistem de siguranţă denumit HAVEit, un fel de copilot virtual care va prelua o parte din controlul auotvehiculului.
Conform unui studiu, 47% din accidentele în care sunt implicate camioane se produc în situaţii monotone, în aglomeraţii, când toate autovehiculele se îndreptă în acceaşi direcţie. Astfel s-au pus bazele proiectului HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport) care are la dispoziţie 28 de milioane de euro pentru a crea un copilot virtual pentru camioane . Un computer va analiza informaţiile primite de la 9 senzori (camere, radare şi lasere) şi va determina poziţia camionului în banda de deplasare, poziţionarea celorlalţi participanţi la trafic şi starea şoferului.
Proiectul HAVEit a fost început în 2008, iar în 2011 se doreşte implementarea sistemului rezultat pe un lot de test de 11 vehicule. Dintre acestea, trei vor fi camioane de mare tonaj de la Volvo. S-ar putea ca mulţi şoferi să nu fie de acord cu această iniţiativă deoarece o parte din controlul asupra vehiculului va fi preluat în unele cazuri de computer-ul copilot. Pe de altă parte, reacţiile unui calculator în anumite situaţii s-ar putea să fie mult mai rapide decât cele ale unui şofer, fie el şi odihnit. Sistemul electronic de stabilitate este un astfel de exemplu. Rămâne de văzut dacă implementarea lui HAVEit va avea efectul scontat şi va crea o sinergie împreună cu şoferul.

 

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentScania by Porsche
Articolul următorAtac la imagine