lukoil-banenr

Trei companii petroliere anunță o nouă micșorare a preţurilor de comercializare a benzinei și motorinei, informează site-ul de ştiri unimedia. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, prețul benzinei se reduce în mediu cu 30 de bani per litru, iar cel al motorinei – cu 20 bani per litru.

Pilot Autoexpert

O companie a ieftinit benzina și motorina la data de 11 februarie, iar a doua – ieri 12 februarie şi iată că a treia urmează să facă acest lucru astăzi 13 februarie.

Totodată, alte două companii ce comercializează gaz lichefiat, una dintre care este importatoare, au anunțat că începând cu ziua de 12 februarie, va reduce prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat în mediu cu 15 bani per litru. Astfel, prețul de comercializare a unui litru de gaz lichefiat va constitui  în jur de 8,84 lei per litru.

După ieftinire, prețurile medii de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru, al motorinei– de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat – de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru. Aceasta este a patra ieftinire a benzinei și motorinei și a treia ieftinire a gazului lichefiat înregistrată în anul 2016. De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină – în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru și la gazul lichefiat – cu circa 0,50 bani per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale. În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei este se efectuează de 84 de agenţi economici – titulari de licență la 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat – de către 69 agenți economici la 469 stații de alimentare.

sursa: unimedia.info

Comentarii