lukoil-banenr

 

Emisii de CO2 cu 5% mai putin

Pilot Autoexpert

Continentul european a înregistrat în 2009 o scădere cu 5% a emisiilor de CO2. Este cea mai mare scădere anuală înregistrată din anul 2000, atunci când a fost iniţiat programul de monitorizare a poluării auto în Europa.
Prin urmare, scăderea de 5,1% înregistrată în 2009 faţă de anul 2008, poate fi o consecință a crizei auto din 2008 care a făcut ca, în 2009, mulţi clienţi să se orienteze către maşini de cilindree mai redusă şi cu un consum mai mic. De asemenea, programele tip „RABLA” au contribuit serios la creşterea vânzărilor de maşini mai puţin poluante.
Totuşi, scaderea doar cu 5% este un începtu pentru o reforma de legi ce urmează sa fie apicate pe teritoriu european. Conform unor surse din cadrul comisiei de mediu UE, se pregătește un plan amplu de legi şi regulamente, având ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu 30% în 2020, faţă de 1990. Un plan pe care constructorii auto îl privesc destul de reticenţi, din cauza investiţiilor masive care trebuie făcute, ceea ce înseamnă o scădere a profiturilor.
Primele estimări facute în acest an de comisia de mediu UE estimează o scădere a emisiilor de CO2 de 11% faţă de 1990. Desi tehnologia motoarelor cu ardere internă a evoluat foarte mult, în ultimii ani, în direcţia diminuării emisiilor poluante, producătorii investind foarte mult în acest domeniu. Producători auto fac destule eforturi pentru a generaliza cât mai curând fabricarea de maşini puţin sau deloc poluante, analiştii auto consideră că nu e suficient, iar noile reglementări în materie de norme de poluare urmează să pună mari presiuni pe constructori.

Comentarii