lukoil-banenr

Evoluția monoposturilor de F1 în 60 de secunde

În ultimii 62 de ani, Formula 1 a fost dominată de foarte mulți oameni extrem de ingenioși care au avut un singur obiectiv: să se asigure că mașinile lor ating cea mai înaltă treaptă tehnologică, încorporând cele mai noi descoperiri în materie. Drept urmare, toate mașinăriile din prezent împart același concept open-wheel cu strămoșii lor din anii `50, iar cockpitul deschis a reprezentat fundația motorsportului încă de la începuturi.

Pilot Autoexpert

Mulțumită unei animații prelucrate de Rufus Blacklock, putem vedea întreaga evoluție a mașinii de F1,pe măsură ce fiecare șasiu câștigător din fiecare an, evolueză fluid către un nou campionat. Putem observa tranziția de la motorul amplasat frontal către mașinile cu motor central, apariția unor aripi masive atât în față cât și în spate, sau cum s-a transformat volanul dintr-o simplă piesă metalică a unui angrenaj mecanic, destinat să miște roțile anterioare, într-un device atât de avansat încât simpla acționare cu mâinile pare depășită.

Așă, dacă vă uitați week-endul ăsta la Marele Premiu de la Silverstone, aveți în vedere de unde au plecat mașinile astea, unde au ajuns în prezent și cât potențial mai au pentru viitor. Noi sperăm să se ajungă la motoare turbo-Jet și la mitraliere cu plasmă. Sau măcar cu gloanțe adevărată, și tot ar fi de-ajuns.

Comentarii