lukoil-banenr

Au fost publicate pe internet imagini video cu plăcuțele de înmatriculare neutre transnistriene, cu ajutorul cărora mașinile de pe teritoriul separatist, vor putea circula în traficul internațional. Acestea nu vor avea niciun alt însemn de stat.

Pilot Autoexpert

Pe un fon alb – trei litere mari și trei cifre scrise cu culoarea neagră, astfel vor arăta noile plăcuțe neutre, informează deschide.md. Și pașaportul tehnic va fi neutru. Acesta nu va avea niciun însemn și va fi completat numai în limba engleză, spune ministru de interne autointitult de la Tiraspol.

Pe el va fi indicată doar abrevierea MD – aceasta fiind o condiție prevăzută în Convenția de la Viena, afirmă sursa citată.

„Partea moldovenească a insistat ca pașaportul tehnic să fie completat în limba română, dar pentru noi asta a fost inacceptabil”, Ruslan Mova, a declarat un alt cârnaț din regiunea separatistă.

Plăcuțele vor fi ditribuite în două puncte de evidență a conducătorilor auto: la Tiraspol și Râbnița. Pentru eliberarea lor, șoferii vor trebui să prezinte așa zisul pașaport transnistrean și dovada înregistrării automobilului. Plăcuțele neutre vor fi accesibile pentru orice șofer indiferent care este cea de-a doua sa cetățenie: rusă, moldovenească sau ucraineană.

Amintim că pe 24 aprilie, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, au semnat la Tighina, decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

Aceste autovehicule vor avea plăcuțe auto neutre (din trei litere și  trei cifre) și un pașaport tehnic agreat de către ambele părți, cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena din 8 noiembrie 1968 privind circulația internațională.

La rândul lor, experții în securitate din Republica Moldova au calificat acestă decizie drept o cedare crasă din partea Chișinăului și un pas spre recunoșterea suveranității Transnistriei.

Comentarii