lukoil-banenr

În urmă cu un an, concernele General Motors şi PSA Peugeot-Citroen planificau fundamentarea unei alianţe puternice pentru recâştigarea pieţei din Europa. Iar pentru a valida înţelegerea, GM a decis să achiziţioneze şi un pachet de acţiuni în cadrul PSA Peugeot-Citroen. Acţiuni care au fost văzute ca o gură de aer extrem de necesară pentru constructorul francez, a cărui evoluţie la bursă era în picaj liber. Pentru cele 24.839.429 de acţiuni, reprezentând 7% din pachetul PSA Peugeot-Citroen, GM a plătit atunci 320 de milioane de euro.

Pilot Autoexpert

Colaborarea nu a dat însă roadele aşteptate, însă, chinezii de la Dongfeng Motors s-au arătat interesaţi de achiziţionarea unui pachet de 20% în cadrul PSA. Astfel, pentru a nu intra în conflict cu partenerii săi din ţara Marelui Zid, SAIC Motors, dar şi pentru că acţiunile PSA continuau să scadă, GM a decis să scape de cei 7% achiziţionaţi în 2012, chiar dacă asta a implicat pierderi importante.

Potrivit comunicatului oficial emis de americani, cele 7 procente au fost vândute cu 250 de milioane de euro printr-un plasament privat făcut unor investitori instituţionali. Tranzacţia a afectat şi mai tare evoluţia PSA pe bursă, acţiunile lor manifestând o depreciere cu 12%.

Chiar și așa General Motors va continua parteneriatul cu francezii, dar într-o formă mai restrânsă.

Comentarii