lukoil-banenr

La sfârșitul anului 2017, grupul Alphabet în componența căruia se află și compania Google, a anunțat că vrea să lanseze un serviciu de taximetrie cu mașini dotate cu sisteme autopilot prin divizia sa de vehicule autonome Waymo.

Pilot Autoexpert

Un astfel de serviciu ar putea să fie disponibil în cel mai apropiat timp și pe cehiul continent, după ce Waymo și-a anunțat planul de extindere în afara teritoriului SUA. Americanii au declarat că se află în căutarea unor parteneri europeni cu ajutorul cărora să ofere servicii de mobilitate cu mașini autonome.

“Există o oportunitate pentru noi să ne extindem în Europa, cu diferite servicii”, a spus șeful Waymo, John Krafcik.

În cazul în care proiectul are succes, Waymo s-ar putea baza în Europa pe parteneri precum Fiat-Chrysler sau Jaguar Land Rover, ținând cont de colaborările existente între americani și cei doi producători auto.

Recent, grupul Fiat-Chrysler a găzduit un eveniment de promovare a tehnologiilor autonome de la Waymo, fapt ce ar putea determina întărirea parteneriatului dintre cele două companii. În schimb, Jaguar a pus la dispoziție o flotă de SUV-uri electrice I-Pace, pe care Waymo le testează pe teritoriul Statelor Unite.

Vehiculele Waymo au fost testate fără şofer într-un poligon de încercare din centrul Californiei, unde compania a invitat un grup de reporteri să asiste la aceste teste. Mașinile dețineau o mică interfaţă grafică pe bancheta din spate care permitea pasagerilor să urmărească traseul şi să aibă la îndemână butoanele pentru apelarea serviciului pentru clienţi sau oprirea automobilului.

Comentarii