lukoil-banenr

Un experiment al hakerilor americani a scos la iveală o realitate care ar trebui să-i pună în gardă nu doar pe şoferi dar şi pe constructorii de automobile din întreaga lume. Aceștia au reuşit în regim online, să preia controlul asupra unui automobil de la o distanţă de aproximativ 15 kilometri distrându-se cu absolut toate sistemele electronice ale maşinii.

Pilot Autoexpert

Acţiunea a avut loc în cadrul unui test menit să demonstreze vulnerabilitatea actualelor tehnologii din domeniul auto. Maşina, un SUV de model Jeep Cherokee de ultima generaţie, a putut fi controlat de la o distanţă de aproximativ 15 kilometri, cu ajutorul unui program scris de ei.

Acesta le-a permis hackerilor să preia controlul maşinii până în cele mai mici detalii, cum ar fi sistemul multimedia, ştergătoarele de parbriz, luminile de avarii, climatizarea şi nu în utlimul rând, chiar cel mai important, organele de control! Hackerii au explicat că au folosit un computer şi un telefon mobil pentru a accesa sistemele vehiculului de teren prin intermediul conexiunii de Internet. Astfel, zilnic peste 471.000 de vehicule de pe şosea sunt vulnerabile, estimează hackerii.

Ei au lucrat un an la crearea acestui program, pentru a scoate la iveală breşele de securitate din maşinile care au acces la internet.

Mai jos puteţi vedea iş un videoclip care ne demonstrează că nu totul este chiar atât de „frumos” precum pare, iar cineva foarte bine iniţiat îţi poate „fura” volanul din mâini, accelera sau frâna în locul tău! Mai vreţi şi automobile electrice autonome?

Comentarii