lukoil-banenr

Cei mai vânați șoferi din lume sunt cei din Moldova. Sute de operațiuni și sute de încălcări înregistrate zilnic. Iar Inspectoratul Național de Patrulare insistă în continuare pe siguranța rutieră.

Pilot Autoexpert

Nu sunt sigur că sintagma siguranță rutieră este sau trebuie să fie guvernată doar de penalități, amenzi și alte măsuri de constrângere. Ar trebui să existe și niște condiții care să motiveze automobiliștii și să îi încurajeze să fie prieteni cu regulamentul circulației rutiere. Bunăoară, recent a avut loc operațiunea ”lumini xenon” în cadrul căreia peste 300 de șoferi s-au ales cu amenzi!

De o parte a lucrurilor, ați spune că e bine să fie pedepsiți acești șoferi, pentru că orbesc alți participanți la trafic. Dar, s-a rezolvat oare problema cu asta? Nu! În continuare vor circula cu aceleași faruri și aceleași lumini, pentru că nu avem iluminare stradală de nici un fel. E beznă totală, atât în oraș cât și în afara acestuia, iar la ce drumuri avem, cu o lumină oarbă ești practic sortit să înhați o groapă.

Apoi, avem și camere video de fixat abateri ale regulamentului circulației rutiere, cele mai frecvente fiind marcajele rutiere. Însă câte dintre aceste marcaje chiar își îndeplinesc rolul adevărat și nu sunt doar o parte componenta a unui mecanism de colectat bani la buget?

Or, o altă problemă, viteza. Peste tot sunt mașini capcane, radare ascunse, polițiști camuflați, vehicule dosite care să prindă cât mai mulți șoferi grăbiți și chiar mai mult decât atât, mașini vechi, cu numere civile, echipate cu radare și care sunt toată ziua în trafic.

Scopul? Se va spune iarași, că este vorba de siguranța rutieră, însă ați văzut vreodată o statistică a accidentelor rutiere în oraș? Unde principala problemă să fie viteza? Ori totuși neatenția la volan, lipsa marcajelor rutiere (trecerile de pietoni), iluminarea stradală (din nou accidente cu implicarea pietonilor), sau lipsa indicatoarelor necesare, sunt principalele cauze de producere a accidentelor, cum credeți?

Spuneți, nu vă simțiți stingerhiți? Mai ales dacă ați circulat și în afara țării, unde la fel au loc accidente, unde la fel este importantă siguranța circulației rutiere, tot atâția polițiști în stradă ați văzut?

Incontestabile sunt doar operațiunile de depistare a șoferilor în stare de ebrietate, care cu adevărat, pun viața în pericol a celor din jur, însă acolo, deseori, auzim că lumea a scăpat cu mită!

Pozele au fost trimise la adresa redacției de către un abonat al AutoExpert. Pentru ce și îi mulțumim!

Comentarii