lukoil-banenr

Cam ţipător titlul nu? Ei bine, o să vă dau dreptate şi o să spun că da, aşa este, însă în cele ce urmează veţi afla multe lucruri noi, şi mai alarmante decât atât! O să începem cu faptul că în urmă cu ceva timp, primăria trâmbiţa un nou proiect european! Că aşa le place moldovenilor, să fie îmbătaţi cu apă rece şi giugiuilţi cu fraze care conţin sintagma „european”. Un nou proiect, care să decongestioneze traficul din capitală şi să ne scape de ambuteiaje, iar pe deasupra să ne bucurăm de noi locuri de parcare! Ai putea spune că e un vis devenit realitate şi că în sfârşit vei putea parca liniştit automobilul, fără să te caţări pe bordure şi să intimidezi pietonii, însă nu este decât un frumos preambul al unei poveşti de adormit copiii!

Pilot Autoexpert

Accesând două link-uri de pe internet, care duc la un site de ştiri local dar şi un blog, aflăm că de fapt situaţia este alta şi nu e deloc „europeană” şi e departe de a fi atât de colorată. Deci, în data de 31 Iulie 2015 se anunță, atât pe site-ul Primăriei Chișinău cât și pe site-ul BERD, demararea selectării unui candidat pentru un parteneriat public-privat în domeniul organizării și managementului parcărilor în mun. Chișinău. Aşa cum scrie şi Adrian Filat condițiile tenderului au fost din cele mai stringente, menite să nu permită participarea firmelor dubioase, fără experiență la concurs. De exemplu:

-Certificare ISO 9001:2009 și ISO/IEC 27001:2006
-Tranzacții procesate anual: minim 6,000,000
-Cifra de afaceri (venit din gestiunea parcărilor): minim 5,000,000 EUR în ultimii 2 ani
-Implementarea unui astfel de sistem în minim 5 orașe în ultimii 2 ani, etc

Din surse neoficiale, s-a aflat că la licitație au participat doar două companii, una care nu a întrunit condițiile și alta din Austria! Cea din urmă este înregistrată chiar la Viena şi se numeşte EME Parkleitsystem GmbH. Şi de aici începe balada parcărilor. Aşadar primăria urmează să semneze un contract de concesiune pe un termen de 25 de ani  cu o companie înregistrată pe 01.09.2015, cu 30 de zile după anunțarea oficială a licitației. După cum vă puteţi da seama, nici matematic și şi nici teoretic nu pot fi întrunite condițiile de participare minime la tender (vezi mai sus).

1-hVmOqiOyYVE3AD2ccAuT3A (1)

O altă gafă este și site-ul uneia din companiile “mamă”, EME Holding GmbH, al cărui nume de domen a fost înregistrat la data de 01.10.2015, cu informații prea generale și multe greșeli de tipar, ca să nu mai zic de pagina de contacte care simplu NU EXISTĂ! Deci, ce avem până aici? O companie fără experiență, care nu întrunește condițiile minime de participare a câștigat licitația cu ușurință! Mai aflaţi că această companie, fondată tot anul acesta, are de fapt o experienţă de 10 ani în domeniu, asta o indică autorităţile în anexa la contract! Ne au de proşti…

Cu toate astea, guvernanţii noştri au făcut alegerea corectă iar acum, dacă va fi semnat contractul, o să vină austriecii să ne construiască parcări. Iar pentru serviciile oferite la standard “european”, municipiul va primi redevența de 10%. Adică, 90% din banii colectaţi de la şoferi, la un tarif de 15 lei pentru oră, plus amenzile şi penalităţile aplicate pentru diverse încălcări, soldate cu blocarea roţilor sau evacuarea maşinii, se vor scurge în buzunarele unei firme necunoscute. Adăugăm aici facilităţile acordate de către primărie în calitatea sa de „beneficiar”, cum ar fi scutirea de taxe şi impozite pentru teritoriile concesionate, curăţarea şi deszăpezirea din cont propriu şi „îngrijirea” acestor parcări şi încă multe, multe altele, pe care le ascunde contractul şi una din anexele sale.

Untitled-3

sursa: noi.md
           Adrian Filat

Contractul propriu-zis iar mai jos vedeţi şi o anexă a acestuia! Nu uitaţi să consultaţi şi link-urile de mai sus!

Comentarii