lukoil-banenr

În Franța de Revelion au fost incendiate peste o mie de automobile

O „tradiție” începută în anii ’90 în Franța a continuat de Revelion: 1193 de mașini parcate au fost incendiate în noaptea dintre ani. Cele mai multe dintre acestea se aflau în suburbiile Parisului, locul preferat de francezii pasionați de distrugerea inutilă a mașinilor.

Pilot Autoexpert

Deși guvernul conservator aflat la putere în mandatul fostului președinte Nicolas Sarkozy a întrerupt publicarea rapoartelor incendiilor auto care au loc în noaptea de Anul Nou, ultimii patru ani nu au adus nicio îmbunătățire a statisticilor la acest capitol. Astfel, după ce în 31 decembrie 2009 – data ultimului raport de acest tip – au fost incendiate 1147 de automobile, cele 1193 anunțate în acest an reprezintă o mică creștere. Publicarea statisticilor a fost întreruptă în 2010 după ce autoritățile locale au descoperit că cifrele publicate pentru fiecare district generează o „competiție” între bandele rivale de la periferia Parisului.

„Publicarea acestor cifre îi va motiva pe cei responsabili de aceste gesturi să comită și mai multe astfel de acte de vandalism. Decizia guvernului de a reîncepe publicarea rapoartelor nu este deloc una inteligentă”, afirmă Bruno Beschizza, unul dintre reprezentanții partidului UMP, condus de Nicolas Sarkozy. Răspunsul nu a întârziat să apară: „Doar pentru că o problemă este ascunsă nu înseamnă că ea nu există. Trebuie să fim transparenți. Nu vrem să oprim numărătoarea mașinilor afectate la ora 6 dimineața, așa cum se făcea anterior pentru reducerea totalului. Francezii trebuie să știe adevărul”, a declarat Manuel Valls, ministrul de Interne francez.

Comentarii