lukoil-banenr

Mașinile care circulă prin orașele germane vor avea nevoie de un sticker albastru pentru a putea intra în centrul orașelor mari, scrie automarket.ro. Măsura a fost luată de Ministerul Mediului, care îşi doreşte să curețe marele oraşe de emisiile ridicate de Ozixi de Azot (NOx).

Pilot Autoexpert

Ceva similar şi-au dorit să facă şi francezii, când au anunţat în urmă cu un an, că vor să interzică automobilele echipate cu motoare diesel, în unele oraşe ale ţării. În prezent, germanii se pot lăuda cu un mecanism de „filtrare” a automobilelor care pot avea acces în centrele oraşelor, în baza unor buline de diferite culori, obţinute la inspecţia tehnică TUV.

Şi cum multe automobile nemţeşti, sunt „curate” la acest capitol, astfel contribuind la aglomeraţia din oraş, autorităţile s-au gândit că este cazul să introducă o nouă culoare, care vine automat cu condiţii mai strigente. Astfel, Ministrul Mediului, Jochen Flasbarth, a anunțat decizia implementării „zonelor albastre” (adică maşini cu buline albastre) la finalul conferinței. „Este o mișcare care are rolul de a rezolva simptome în locuri în care nimic altceva nu funcționează”, a declarat oficialul german, citat de automarket.ro.

Deocamdată, proiectul pare a fi cam lipsit de claritate, aşa cum nu se cunosc detalii legate de modul de implementare a acestor etichete, limitele de noxe în care trebuie să se încadreze maşinile şi nici zonele delimitate pentru acces.

Iată însă, cum se „traduc” actualele stickere/buline, în dependenţă de culorile lor.

  • Bulina roșie: Diesel Euro 2 sau Euro 1 cu filtru de particule
  • Bulina galbenă: Euro 3 sau Euro 2 cu filtru de particule
  • Bulina verde: Euro 4 (sau superior) sau Euro 3 cu filtru de particule

Comentarii