lukoil-banenr

În jurul lumii pentru prima dată cu o maşină electrică

Anul trecut, un tip pe nume Gerhard Plattner a reuşit să parcurgă la volanul unei Skoda Fabia GreenLine 2.006 kilometri. Până aici, nimic nu e deosebit, dar dacă ne referim la detalii, situaţia se schimbă: distanţa a fost parcursă cu un singur plin şi a stabilit în acest fel un record mondial la condusul eco.

Pilot Autoexpert

Exemplul a fost urmat şi de o echipă de la Jaguar, care a pregătit un XF 2.2 litri pentru o călătorie de 1.312 kilometri tot cu un singur plin, cu scopul de a se demonstra că acesta este cel mai grijuliu model din istoria companiei în privinţa consumului de combustibil.

Acum, lumea în care condusul eco este ridicat la rang de artă va fi ″zdruncinată″ printr-un alt demers, iniţiat de doi tineri ingineri – Xavier Degon (27 de ani) şi Antonin Guy (28 de ani) – care vor porni pe 11 februarie în prima călătorie în jurul lumii cu un autovehicul electric de serie, mai exact la bordul unui Citroën C-Zero. Punctul de start va fi la Strasbourg, iar călătoria organizată sub genericul ″Odiseea Electrică″ se va derula pe 200 de zile.

În această perioadă vor fi parcurşi 25.000 de kilometri, iar cei doi aventurieri vor trece prin 17 ţări, prin Munţii Stâncoşi din Statele Unite ale Americii, prin Japonia, pe drumul dintre China şi Kazahstan, iar la final se va reveni în Europa Centrală. Organizatorii susţin că valoarea consumului de energie electrică în această călătorie va fi de 250 de Euro. De asemenea, este precizat faptul că C-Zero va fi încărcat de cel puţin 300 de ori cu sprijinul localnicilor din zonele vizitate.

Chiar dacă ″Odiseea Electrică″ este prima încercare de acest gen iniţiată cu scopul promovării mobilităţii electrice, Citroën a mai experimentat în urmă cu 80 de ani o aventură de drum lung intitulată ″Croaziera Galbenă″.

Comentarii