lukoil-banenr

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunţat într-un nou comunicat de presă că va mări efectivele de poliţişti, gata oricând să intervină pentru limitarea efectelor vremii de iarnă asupra siguranţei traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Pilot Autoexpert

Iar pentru siguranţa deplasării, Poliția recomandă şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic. Într-u evitarea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, se recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

De asemenea, nu uitaţi că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Pietonii sunt rugaţi să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru a evita cazurile de hipotermie, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetăţenii:
– cînd porniți la drum îmbrăcați haine corespunzător vremii;
– evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute;
– pentru prevenirea deshidratării, consumaţi în cantități mai mari, lichide calde (lapte, ceai);
– evitaţi consumul de băuturi alcoolice care favorizează pierderea de căldură din organism;
– nu părăsiţi încăperea dacă aţi consumat o cantitate mai mare de alcool;
– acordaţi primul ajutor persoanelor depistate în stradă în stare inconştientă şi anunţaţi imediat poliţia şi instituţiile de urgenţă.

sursa: igp.gov.md

Comentarii