lukoil-banenr

Inspectoratul Național de Patrulare avertizează conducătorii auto să fie atenți la drum, având în vedere alerta Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Şi asta deoarece se anunță răcirea bruscă a vremii, însoțită de vânturi puternice, temperaturi scăzute și precipitații sub formă de lapoviță în toată țara.

Pilot Autoexpert

În acest sens, inspectorii de patrulare  atenționează șoferii, dar și pietonii, să manifeste maximă prudență și să respecte cu strictețe regulile de circulație.

Recomandările polițiștilor pentru șoferi:

– Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare;
 – folosiți corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic;
– păstrați în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în siguranță, în caz de necesitate;
– nu bruscați comenzile și folosiți cu preponderență frâna de motor;
– în zilele cu ploi, lapoviță, acționați din timp ștergătoarele de parbriz;
– folosiți luminile, atît pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceață densă;
– respectați normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau  vehicule;
– evitați oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vîntul puternic îi poate rupe;
– nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sînteţi obosiţi;
– respectați indicaţiile polițiștilor în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

Şi pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sînt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

Reamintim, că numai respectând regulile de circulație și colegii din trafic, veți putea să vă deplasați în siguranță. Drum bun!

sursa: igp.gov.md

Comentarii