lukoil-banenr
Inspectoratul Național de Patrulare desfășoară în permanență acțiuni, care au scopul de a preveni și diminua numărul accidentelor rutiere. Însă pe lângă activitățile poliției, autorităţile solicită și implicarea cetățenilor prin respectarea regulilor de circulație, atenție și prudență maximă.
În acest sens, INP  vine cu un apel către pietoni și conducătorii auto să dea dovadă de prudență, acum când zilele sunt mai scurte, condițiile meteo de multe ori nefavorabile, iar vizibilitatea redusă. În contextul în care, în special pe străzile slab sau deloc iluminate, pietonii practic nu sînt vizibili, INP recomandă acestora:
– Traversați  strada doar unde le este permis;
– asigurați-vă  din ambele părți la traversarea carosabilului;
– nu traversați strada prin fața sau spatele vehiculelor care staționează;
–  nu alergați pe traseu și fiți siguri  au ați fost observați de către șoferi;
– circulați numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stânga a drumului;
– îmbrăcați  haine deschise la culoare sau care conțin elemente reflectorizante.
În anumite situații de risc, reacția, atenția și disciplina șoferului  este esențială, de aceea inspectorii de patrulare îi îndeamnă:
– șofați  cu viteză adecvată, pentru a putea frâna la timp;
– reduceți  viteza și vă angajați  în manevre sau depășiri periculoase în preajma trecerilor pietonale;
– dați  dovadă de maximă atenție, mai ales dacă sînt mașini care staționează, pentru că, în orice moment, de după acestea ar putea să apară un pieton.
Amintim,  INP a demarat recent operațiunea „Pietonul”, care are drept scop prevenirea accidentelor rutiere și diminuarea numărului acestora. De la începutul acestui an, în țară s-au produs 733 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor,  soldate cu 78 de persoane decedate și alte 688  traumatizate.

Comentarii