lukoil-banenr

Jaguar C-X75

Pilot Autoexpert

Cei de la Jaguar continuă să bucure fanii mărcii şi au prezentat la Paris noul concept futuristic C-X75. Cu acest automobil putem vedea liniile de design ale viitoarelor modele ale mărcii şi tehnologia care ar putea sta în spatele acestora. Producătorul declară că C-X75 este cel mai frumos Jaguar produs vreodată.
Pentru a obţine o masă cît mai redusă, englezii au construit caroseria din aluminiu iar difuzorul spate a fost fabricat din fibră de carbon. Cockpitul este orientat către şofer iar scaunele sunt fixe. În schimb toate elementele de control, volanul, pedalele, instrumentele de bord pot fi ajustate către şofer.
Noul model este propulsat de 4 motoare electrice şi 2 microturbine cu gaz. Autonomia este de

110 km în mod full electric şi 900 km cu ajutorul microturbinelor cu gaz.
Energia creată de microturbine este stocată în acumulatori şi apoi folosită de motoarele electrice. Fiecare motor electric cîntăreşte 50 kg şi dezvoltă 195 CP. Microturbinele au o masă de 35 kg fiecare. Puterea totală este de 780 CP iar cuplul motor este şi mai impresionant-1.600 Nm! Graţie acestei puteri maşina poate atinge o viteză maximă de 330 km/h iar acceleraţia de 0 la 100 km/h se face doar în 3,4 sec..

Se zvoneşte că cei fe la Jaguar intenţionează să producă 1000 de exemplare. Chiar dacă va primi acceptul de a fi produs în serie, conceptul C-X75 va avea nevoie de cîţiva ani pentru a ajunge pe piaţă. Asta deşi procesul de dezvoltare al propulsorului cu gaz decurge mai uşor decît al unui motor cu ardere internă şi este mai puţin costisitor.

Şeful departamentului de dezvoltare a motoarelor Tony Harper, a declarat că motorul cu gaz se poate dovedi mult mai fiabil şi robust decât unul convenţional şi are mai puţine componente.
Pentru moment, Jaguar studiază fezabiliatea unui astfel de model pe piaţă. Nouă nu ne rămîne decît să aşteptăm cum vor derula lucrurile.

 

Comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentNoul Bentley Continental GT
Articolul următorPeugeot iON