lukoil-banenr

Zilnic în capitală au loc zeci de accidente rutiere grave sau mai puțin grave, de multe ori din cauza unor șoferi care nu sunt atenți la volan. De cele mai multe ori atenția șoferilor poate fi distrasă din mai multe motive, ori că sunt prea obosiți, ori că vorbesc la telefon, sau că pur și simplu își concetrează atenția în altă parte numai nu la drum.

Pilot Autoexpert

O dovadă în acest sens este o înregistrare video care a devenit virală pe net, după ce o reprezentantă a sexului frumos a postat pe pagina sa de facebook un filmuleț, în care se filmează și încearcă să parodieze o piesă care răsună în boxe în timp ce conduce un automobil. Nu putem ști dacă înregistrarea video a fost făcută cu o cameră de bord sau un telefon sofisticat, nu putem pune la îndoială capacitățile de conducere a acesteia, dar cert este faptul că din filmulețul postat de ea pe pagina sa de facebook, numai la drum nu îi este atenția.

Se pare că nu este pentru prima dată când șoferița în cauză preferă să se simtă „vedetă” la volan, aceasta mai are o înregistrare video unde se distrează cu o prietenă în timp ce conduce. Nu este o chestie ilegală și până la urmă te doare în bască ce faci în mașina ta, dar asta nu înseamnă că trebuie să experimentezi capacitățile de „actriță” în timp ce conduci, mai ales pe drumurile de la noi și punând în pericol viața ta și altor persoane.

 

Chiar dacă în legislație este specificat că utilizarea telefoanelor mobile pentru purtarea convorbirilor radiotelefonice  este contrar Regulamentului circulaţiei rutiere, ne fiind specificată și utilizare acestora în alte scopuri, spre exemplu cazului relatat mai sus. Șoferii care merg la aceste încălcări sunt sancționaț cu o amendă de la 15 la 20 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, iar în primele luni ale anului 2015 343 de șoferi au fost amendați în acest sens.

Este de precizat faptul de la 1 iulie 2015 șoferii francezi şi-au luat adio de la convorbirile telefonice în timp ce se află la volan, chiar şi şoferii care până acum utilizau dispozitivele handsfree au fost vizaţi de noua lege. Astfel Franţa a devenit prima țară din Uniunea Europeană care interzice folosirea căştilor pentru a vorbi la telefon în timpul condusului. Să sperăm că măsura poate crea un precedent, astfel că şi alte state, ar putea adopta această lege inclusiv Republica Moldova. Între timp sugerăm domnișoarei să se gândească, când transformă salonul automobilului într-un platou de filmare, la siguranța ei și a celorlalți participanți la trafic.

 

 sursa video: facebook.com // Anastasia Bâtcă

Comentarii