lukoil-banenr

Mâncatul la volan, mai nociv decât folosirea telefonului

Conform legislației consumul de produse alimentare și băuturi non-alcoolice este permis în timpul condusului. Folosirea telefonului mobil și conducerea sub influența alcoolui, sunt ilegale. Lucrurile astea cu siguranță le știai. Ce nu știai însă, este că primele două sunt mai nocive decât cele nepremise de lege.

Pilot Autoexpert

Mai exact, o echipă de cercetători (evident, britanici) din Leeds au lansat publicația „Two hands better than one” (Două mâini mai bune decât una). Înainte să-ți fugă minte în zone perverse, îți voi spune că studiul se rezumă doar la siguranța condusului. Astfel, cercetătorii au pus la volanul unui simulator auto persoane care desfășurau diverse activități. Cu această ocazie au observat cum timpul de reacție crește cu 44 de procente în cazul în care șoferii mâncau în timp ce conduceau. Când aceștia consumau băuturi non-alcoolice din sticlă sau pahar, timpul de reacție a crescut cu 22 de procente. Conform studiului, folosirea telefonului mobil pentru a scrie mesaje îți afectează timpul de reacție cu 37 de procente. Surprinzător, persoanele care aveau o alcoolemie de 0,08 ‰ în sânge au devenit cu doar 12,5 la sută mai lente.

Așadar acest studiu ar trebui primit ca un semnal de alarmă atât pentru șoferi, cât și pentru cei care promovează siguranța la volan. Doar pentru că unele activități nu sunt prevăzute de lege ca fiind interzise, asta nu înseamnă că nu sunt nocive.

Comentarii