lukoil-banenr

Mai nou până şi fețele bisericești preferă numerele de înmatriculare de tip nou. La acest gând ne duce o fotografie a unui BMW 760 Li, cu plăcuțe de înmatriculare de tip nou RMG 004, care anterior aparțineau Mitropoliei Republicii Moldova, făcută publică pe o rețea de socializare.

Pilot Autoexpert

Din păcate, nu putem fi siguri dacă automobilul din imagini aparține Mitropolitului Vladimir. Însă putem presupune acest lucru dat fiind faptul că în toamna anului 2013 mitropolitul Vladimir a scos în vânzare un alt automobil de lux pe care susține că l-ar fi primit-o cadou, acum 7 ani, de la un om de afaceri. Este vorba despre un BMW 760 Li în caroseria E66, pentru care Mitropolia spera să obţină pe atunci peste 20.000 de euro.

Într-o altă ordine de idei, în anul 2010 guvernul a anunțat că circa 44 de maşini poartă ilegal numere din seria RM A și RM G și că aceste a vor fi retrase. Atunci mitropolitul Vladimir a declarat că Mitropolia Moldovei nu va retrage numerele de înmatriculare guvernamentale de pe mașinile ce îi aparțin.

11749254_541415022673260_22121173_n

 

Potrivit preafericitului Mitropolia numără în garajul său şapte mașini dăruite cu 5 ani în urmă de către un grup de bussinesmani și consideră că numerele guvernamentale ale acestora trebuie să fie păstrate din respect față de fețele bisericești. Două dintre aceste plăcuțe RM G 004 și RM G 040 au fost oferite Mitropoliei pe vremea conducerii comuniste. Vadim Cheibaș, purtătorul de cuvânt al mitropoliei nu a răspuns la apelurile insitente ale reporterului Autoexper.md pentru a confirma dacă este vorba despre automobilul mitropolitului sau pentru a ne spune cât a costat plăcuța de înmatriculare.

Mai mult ca atât, nici Tatiana Bastâghina, șefa serviciului Relații cu Publicul al Înterprinderii de Stat CRIS Registru, a refuzat categoric să răspundă la întrebările adresate de către reporterul Autoexpert.md în legătură cu acest caz. Ținem să îi aducem la cunoștință reprezentantului CRIS Registru că, conform Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informaţie, persoanele deţinătoare de informaţii au obligaţiunea expresă prevăzută de norma legală de a oferi informaţiile solicitate, în caz contrar refuzul este considerat drept îngrădire a accesului la informaţie, care îşi are sancţiunile prevăzute de legislaţie.

Astfel reporterul Autoexpert.md , a solicitat de la CRIS Registru în persoana Tatianei Bastâghina (care printre altele sistematic prezintă în mass-media informații de interes public), informaţii oficiale. Conform Art. 6, alin. (1) al legii sus menţionate prevede că informaţii oficiale reprezintă „toate informaţiile aflate în posesia şi la dispoziţia furnizorilor de informaţii, care au fost elaborate, selectate, prelucrate, sistematizate şi/sau adoptate de organe ori persoane oficiale sau puse la dispoziţia lor în condiţiile legii de către alţi subiecţi de drept”.

11751084_541415019339927_2117649150_n

 

Tatiana Bastâghina, ca persoană publică, fapt ce intră şi în atribuţiile sale de serviciu, este obligată să ofere informaţiile solicitate de jurnalist pe cale verbală, căci Art. 11 al legii, prevede că furnizorul de informaţii are obligaţia: pct. 1) „să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi asupra problemelor de interes personal”, pct. 2) „să garanteze liberul acces la informaţie”.

Este de precizat că nu este pentru priuma dată când șefa serviciului de presă al CRIS Registru refuză să ofere informații de interes public reporterilor Autoexpert.md, asfel fiindu-ne îngrădit accesul la informație de interes public și limitarea libertății de exprimare.

11751346_541415026006593_2092233518_n

Comentarii