masini cu placute de inmatriculare bulgaresti
lukoil-banenr

Mașinile ieftine ”bulgărești” au început să devină tot mai solicitate printre moldoveni grație  prețului mic de achiziție dar și scutirii de plată a accizelor. Se pare că în scurt timp acest fenomen va lua sfîrșit grație noii legislații care va intra în vigoare în Bulgaria din ianuarie 2017.

Pilot Autoexpert

Astfel, noul proiect de lege prevede costuri mult mai mari pentru înmatricularea și deținerea mașinilor bulgărești dar și prime de asigurare scumpe. Persoanele fizice care dețin o mașină cu o capacitate cilindrică a motorului de 1,6 l vor trebui să achite 350-400 euro pentru prima de asigurare iar pentru mașinile cu o capacitate cili drică mai mare, prima va ajunge și la 1000 euro.

masini cu placute de inmatriculare bulgaresti

Acest lucru va afecta moldovenii care dețin mașini bulgărești pentru care, exploatarea unuis astfel de autoturism în Moldova nu va mai fi atractivă. Taxele și primele mari pentru polițile de asigurare în Bulgaria dar și vinieta pe care trebuie să o achite în Moldova îi va impune să se dezică de ele.

masini cu placute de inmatriculare bulgaresti

Costul de câteva ori mai mic în Bulgaria faţă de ţările vecine al înmatriculării şi al taxelor plătite de proprietarii de autoturisme de mână a două a generat pierderi mari companiilor bulgare de asigurări auto. Din 11 milioane de euro recompense achitate anul trecut, Fondul de garanţie RCA a plătit şase milioane pentru accidente în străinătate cauzate de automobile îmnatriculate în Bulgaria. În ultimii ani, peste 100 000 de automobile care circulă în România, Moldova şi Grecia au fost înmatriculate în Bulgaria.

Amintim că în 2015, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a eleberat 414 889 viniete în valoare totală de 89 mln 408 mii lei sau aproximativ 4 mln de euro.

sursa: flux24.ro

 

Comentarii