lukoil-banenr

În timpul apropiat producătorii auto au șanse să utilizeze la fabricare parbrizurilor o tehnologie nouă, care ar înlătura ștergătoarele. Potrivit presei internaționale Universitatea din Rochester (SUA) ar pregăti o nouă tehnologie pentru toți producătorii de mașini.

Pilot Autoexpert

După ce au inventat o textură care absoarbe apa chiar și în câmp antigravitațional, o echipă de cercetători s-a gândit și la procesul invers: un mediu care respinge apa la 100%. Demonstrațiile video sunt cu o bucată din metal pe care e picurată apă. Cu încetinitorul puteți să vedeți cum picăturile sunt respinse total de metalul texturat cu laser. Pe placuță sunt nanotrasee făcute cu laserul. În demonstrație se vede și o comparație cu teflonul, care se comportă ca o “sugativa” pe lângă invenția celor de la Rochester.

Invenția va fi folosită în primul rând în industria aeronautică, pentru parbrize, dar la scara mare va fi foarte utilă producătorilor de mașini – nu doar pentru parbrize, ci și pentru caroserie. Asta înseamnă că ștergătoarele vor dispărea din echiparea standard, iar spălările exterioare vor fi aproape inexistente pe lista de cheltuieli.

Comentarii