lukoil-banenr

Material nou pentru construcţia caroseriilor automobilelor

BASF şi SGL, două companii germane, au anunţat dezvoltarea unui material compozit nou care urmează să fie folosit la construirea automobilelor din viitorul apropiat, un material durabil şi uşor, care conţine răşină de poliamidă şi fibră de carbon.

Pilot Autoexpert

Experţii BASF au fost implicaţi în dezvoltarea matricelor de poliamidă, iar inginerii SGL au tratat materialul la temperaturi înalte şi l-au amestecat apoi cu fibra de carbon. Potrivit celor două companii, materialul va necesita un timp mult mai redus de producţie, reuşind concomitent să asigure o integritate structurală sporită şi o masă totală redusă.

BASF şi SGL nu au anunţat momentan dacă au ajuns la un acord cu o companie auto pentru vinderea produsului. Însă compania Ford a anunţat deja că îşi doreşte să implementeze fibra de carbon pe viitoarele sale modele. Tocmai de aceea americanii au făcut o înţelegere cu Dow Automotive Systems, prin care vor fi create componente din fibră de carbon. Ford vrea astfel ca masa automobilelor sale să scadă în medie cu peste 150 de kilograme.

Cu excepţia autoproducătorului Ford, şi cei de la Honda, Nissan şi General Motors şi-au manifestat interesul faţă de soluţiile de utilizare a fibrei de carbon.

Comentarii