lukoil-banenr

Mazda revine cu un bolid diesel la Indianapolis după 60 de ani

Pilot Autoexpert

Mazda a creat un model dedicat curselor ce foloseşte tehnologia SkyActiv Diesel, ceea ce ar însemna în Europa ceva firesc, dar în America acest model este o curiozitate. Mazda a trimis noul bolid să concureze pe diverse circuite din Statele Unite, devenind prima maşină cu motor diesel ce a concurat la Daytona, şi chiar a reuşit să obţină o victorie pe circuitul american de la Road Atlanta în campionatul Grand Am.

Ceea ce urmează în continuare e cursa ce se va disputa pe legendarul circuit Indianapolis, curios fiind că Mazda Skyactiv-D nu devine şi primul automobil de curse alimentat cu motorină ce a concurat aici. Acum mai bine de 60 ani, automobilul Cummins Diesel Special animat de un motor diesel Cummins de 6.6 litri a concurat în cursa de 500 de mile de la Indinapolis din anul 1952. Maşina de curse diesel avea să stabilească un record în calificări, puterea furnizată de motorul diesel cu şase cilindri fiind impresionantă. Însă în cursă, avea să abandoneze după 71 de tururi din cauza cedării turbinei.

Mazda a profitat de ocazie şi a publicat o imagine cu ambele maşini diesel, spunând că versiunea de curse a modelului Mazda6 Skyactiv-D este apropiată de cea de serie, 51% din elementele motorului diesel fiind repere de serie.

Comentarii