lukoil-banenr

Metoda de calcul a AORCA trebuie modificată

Pilot Autoexpert

Preşedintele Asociaţiei brokerilor de asigurare-reasigurare, Veaceslav Gamurari, consideră că metoda de formare a preţurilor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (AORCA) trebuie liberalizată, consideră Acesta a declarat pentru agenţia Infotag că Republica Moldova are cea mai joasă limită de răspundere civilă din regiune, ceea ce împiedică dezvoltarea pieţei.
„Clientul trebuie ai aibă dreptul singur să determine limita asigurării unităţii sale de transport şi dacă doreşte să plătească mai mult pentru riscurile suplimentare. În ţările dezvoltate preţurile la produsele de asigurări sînt schimbate cel puţin o dată la cinci ani. Specialiştii de acolo consideră că, în caz contrar, societatea nu va simţi stabilitate în asigurări şi se va îndepărta de această afacere. În Moldova preţurile se schimbă în fiecare an, fără vreo bază statistică serioasă. În pofida legii şi a asistenţei financiare directe din Occident, pînă în prezent nu a fost aplicat sistemul de analiză a gradului de accidentare şi a contractelor de asigurare”, a mai spus Veaceslav Gămurari.
Acesta a mai spus că pentru calcularea preţului poliţei RCA sînt suficienţi 4-6 coeficienţi de bază, dintre care cea mai mare importanţă o are experienţa de conducere a transportului şi gradul de accidentare.

 

Comentarii