lukoil-banenr

După majorarea preţului cu până la 30% pentru poliţele de asigurare obligatorie civilă auto (RCA),a venit timpul să ne pregătim moral pentru o nouă taxă, care priveşte mai mult importul de automobile la mâina a doua. Vorbim despre o nouă propunere legislativă, remisă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, care prevede modificarea mecanismului de calculare a taxelor de vămuire şi introducerea unei taxe suplimentare, numită Taxa de Mediu. 

Pilot Autoexpert

Autorii proiectului sunt de părerea că şi în Moldova ar fi binevenită aplicarea unei taxe ecologice la vămuirea untiăţii de transport, conform standardelor EBPO. Astfel va fi stimulat şi importul de maşini noi, mult mai prietenoase cu mediul înconjurător, cu un nivel redus de emisii nocive. O metodă de calcul ce vizează taxele de mediu ar putea fi aplicată şi în privinţa maşinilor care doar tranzitează ţara, ori, cu alte cuvinte, celor care circulă pe drumurile ţării în baza vinieitei.

De menţionat că taxa de mediu „ar trebui” aplicată numai după revederea taxei actuale de vămuire a autovehiculelor, dar deocamdată nu se cunosc prea multe detalii cu privire la ultimul aspect al proiectului. Propunerea este susţinută de Ministerul Transporturilor şi urmează a fi remisă şi Ministerului Mediului pentru elaborarea unei iniţiative în acest sens.

Acum rămâne de văzut dacă vom asista la o evoluţie a lucrurilor spre bine sau doar se va opta pentru încă o taxă ce va seca buzunarele automobiliştilor! Ce credeţi că va urma?

Comentarii