lukoil-banenr

Monstrul pe roţi cu motoare de avion şi rachetă

Este atât de rapid, încât creatorii au fost nevoiţi să depăşească orice limite existente până la moment. Bloodhound SSC – prescurtarea de la maşina supersonică, fusiformă, a fost proiectată să depăşească viteza maximă 1600 de km/h. Pentru a fi în stare să realizeze această performanţă va fi propulasată de trei motoare, din care unul de avion cu reacţie şi altul de rachetă.Bloodhound SSC a fost iniţiat în anul 2008 în Marea Britanie.

Pilot Autoexpert

„Cu acest proiect, am depăşit limitele efortului uman”, a declarat pentru ABC News pilotul Andy Green, care pilotează avioane în Forţele Aeriene Regale şi care a condus această capodoperă, uluitoare din orice punct de vedere, în timpul testelor. Din echipa de piloţi Bloodhound mai face parte şi renumitul Richard Noble cărui îi aparţine o listă de recorduri de depăşire a vitezelor maxime la sol.

Cele trei propulsoare, unul de rachetă, unul Cosworth de maşină de curse şi unul de avion cu reacţie dezvoltă o putere maximă de 6 ori mai mare decât cea a tuturor bolidurilor de curse care participă la campionatul Indy Race (aproximativ 25-40 mii de cai putere!).

Multe dintre piesele componente ale rachetei de sol Bloodhound au fost folosite separat în competiţiile sportive sau pe rachete, astfel constructorii pot fi mai siguri atât în performanţele lor, cât şi în durabilitate.

„Este o combinaţie de tehnologii, de la cea pentru Formula 1, până la cea militară, de apărare şi cea folosită pentru propulsarea rachetelor”, a spus Pio Szyjanowicz, reprezentantul Cosworth, care a creat sistemul de control al bolidului şi motorul de Formula 1 şi care face şi motoare pentru dronele US Navy.

Pentru a putea percepe cât de grandios este tot proiectul să vedem specificaţiile tehnice: lungimea – 13,47 metri, înălţimea – 3 metri, diametrul roţilor – 0,91 metri, greutatea – 7.786 kg cu rezervorul plin, viteza maximă – 1,690 km/h (469 m/secundă), o performanţă care ar depăşi un glonţ lansat de un Magnum 357.

Comentarii