lukoil-banenr

Nico Rosberg a câştigat Marele Premiu Monaco 2013

Nico Rosberg (deținătorul pole position-ului pentru a treia oară consecutiv în acest sezon) a reușit să nu mai înregistreze problemele cu pneurile din precedentele două curse şi şi-a păstrat poziţia de lider pe tot parcursul cursei, reuşind să treacă cu bine de prima intrare la boxe, de cele două intrări ale Safety Car-ului pe circuit şi de întreruperea de aproape 20 de minute a cursei după un incident între Max Chilton şi Pastor Maldonado.

Pilot Autoexpert

Coechipierul său, Lewis Hamilton, părea capabil să-și păstreze locul doi obținut în cadrul calificărilor de sâmbătă, însă prima intrare a Safety Car-ului din turul 30 i-au forţat pe piloţii Mercedes AMG să intre simultan la boxe. Din acest motiv, britanicul a pierdut timp preţios şi a fost depăşit de Sebastian Vettel şi Mark Webber, care au progresat astfel pe locurile doi şi trei fără să iasă în evidenţă prin manevre de depăşire.

Sergio Perez (pilotul echipei McLaren începând din acest an) a fost unul dintre protagoniştii cursei după ce a impresionat prin depăşirile succesive efectuate în timpul cursei împotriva coechipierului Jenson Button şi a lui Fernando Alonso. Totuşi, în încercarea de a obţine locul cinci, mexicanul s-a acroşat cu Kimi Raikkonen şi a fost nevoit să abandoneze, în timp ce pilotul echipei Lotus a intrat la boxe, a revenit pe locul 16 şi a terminat pe 10 după o serie rapidă de depăşiri datorate pneurilor semnificativ mai rapide.

Adrian Sutil (Force India) a profitat cel mai mult de incidentul Perez-Raikkonen şi a terminat pe locul cinci la capătul unei curse în care i-a depăşit pe Button şi Alonso prin manevre similare în acul de păr.

Monaco a oferit și numeroase incidente care au necesit neutralizarea cursei. Startul a fost dat de Felipe Massa, care în turul 30 a suferit un accident identic cu cel din antrenamentele de sâmbătă şi, după ce a abandonat lovind glisierele metalice, a generat prima apariţie a Safety Car-ului.

Cursa s-a reluat în turul 39, dar a fost întreruptă timp de aproape 20 de minute în turul 46 după un acroşaj intre Max Chilton şi Pastor Maldonado. Pilotul Williams s-a lovit puternic de parapeţii din virajul Tabac, care au căzut pe circuit pe aproape toată lăţimea pistei. Piloţii au profitat de ocazie pentru a schimba pneurile, Raikkonen fiind singurul din top 10 care a ales pneurile soft, însă în turul 62 maşina de siguranţă a revenit pe circuit după ce Romain Grosjean l-a lovit din spate pe Daniel Ricciardo, amândoi fiind nevoiţi să abandoneze.

 

Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Vettel, care a fost cronometrat cu 1:16.577 în turul 77.

MONACO – REZULTATE CURSE

 1.  Rosberg        Mercedes

 2.  Vettel         Red Bull-Renault

 3.  Webber         Red Bull-Renault

 4.  Hamilton       Mercedes

 5.  Sutil          Force India-Mercedes

 6.  Button         McLaren-Mercedes

 7.  Alonso         Ferrari

 8.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari

 9.  Di Resta       Force India-Mercedes

10.  Raikkonen      Lotus-Renault

11.  Hulkenberg     Sauber-Ferrari

12.  Bottas         Williams-Renault

13.  Gutierrez      Sauber-Ferrari

14.  Chilton        Marussia-Cosworth

15.  van der Garde  Caterham-Renault

DNF. Perez          McLaren-Mercedes

DNF. Grosjean       Lotus-Renault

DNF. Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari

DNF. Bianchi        Marussia-Cosworth

DNF. Maldonado      Williams-Renault

DNF. Massa          Ferrari

DNF. Pic            Caterham-Renault

World Championship standings, round 6: Drivers: Constructors: 1. Vettel 107 1. Red Bull-Renault 164 2. Raikkonen 86 2. Ferrari 123 3. Alonso 78 3. Lotus-Renault 112 4. Hamilton 62 4. Mercedes 109 5. Webber 57 5. Force India-Mercedes 44 6. Rosberg 47 6. McLaren-Mercedes 37 7. Massa 45 7. Toro Rosso-Ferrari 12 8. Di Resta 28 8. Sauber-Ferrari 5 9. Grosjean 26 10. Button 25 11. Sutil 16 12. Perez 12 13. Ricciardo 7 14. Hulkenberg 5 15. Vergne 5

Comentarii