lukoil-banenr

Nissan DeltaWing participă la Le Mans în acest sezon

Ai putea fi tentat să crezi că viitorul nu prea îndepărtat al curselor de anduranță va fi guvernat doar demașini cu propulsie hibridă sau chiar electrică. Totuși, cei de la Nissan vin cu o propunere diferită, rezultată dintr-o strategie concentrată pe motoare tradiționale, dar mult mai eficiente și foarte puternice.

Pilot Autoexpert

Nissan DeltaWing a fost prezentat ieri și este modelul competițional care va alerga în această vară la celebra cursă de anduranță de 24 de ore la Le Mans. Prototipul dispune de un motor turbo cu injecție directă, botezat DIG-T (Direct Injection Gasoline – Turbocharged), de 1.6 litri, echipat cu patru cilindri. Chiar dacă aceste specificații sunt potrivite mai degrabă pentru o mașină de familie, situația se schimbă când vine vorba despre puterea pe care o livrează: aproximativ 300 CP.

Potrivit celor de la Nissan, DeltaWing este capabil să țină pasul fără probleme cu mașinile din clasele LMP1 și LMP2, chiar dacă beneficiază doar de jumătate din puterea oferită de prototipurile convenționale. Obiectivul lui DeltaWing este de a prezenta noua direcție tehnologică pe care o vom vedea în viitorul sporturilor cu motor. Andy Palmer, manager la Nissan a precizat că din cauza regulamentelor din ce în ce mai stricte, mașinile de competiție au devenit oarecum similare din punctul de vedere al designului și al tehnologiilor utilizate; de aceea, prin prototipul DeltaWing se încearcă o abordare nouă atât din punctul de vedere al aspectului estetic, dar și tehnic.

Dacă privești formele mașinii din anumite unghiuri, s-ar putea să ai senzația că Nissan DeltaWing este un Batmobile decapotabil; văzut de sus, modelul îți poate lăsa impresia că este un avion de luptă. În realitate, prototipul nu va fi condus nici de Bruce Wayne și nici de locotenentul Pete Mitchell „Maverick”. La volan se vor afla piloții Mario Franchitti, Dario Franchitti și Michael Krumm – campion mondial în FIA GT1. Cu rezervorul plin și cu unul dintre piloți la bord, Nissan DeltaWing va avea o masă de 590 de kilograme.

DeltaWing fi prezent în cadrul unei demonstrații publice mâine, pe circuitul de la Sebring. Până una alta, te invităm să vezi un video și mai multe fotografii cu prototipul care va alerga în iunie la Le Mans.

Comentarii