lukoil-banenr

Fluctuaţiile de preţ la produsele petroliere, înregistrate în ultima vreme la bursele internaţionale, au afectat implicit şi consumatorii din ţara noastră. Aceste schimbări au motivat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să anunţe noi prețuri plafon pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților în perioada zilelor 10-23 august 2016: pentru benzina A 95 – 15.21 lei/litrul, iar pentru motorină de 12,88 lei/litrul.

Pilot Autoexpert

Comparativ cu ultimele două săptămâni, preţul pentru litrul de benzină s-a micşorat cu aproximativ 30 de bani, în timp ce litrul de motorină costă cu circa 66 de bani mai puţin. Astăzi benzina a ajuns să se egaleze cu preţul pe care îl puteai vedea la pompă în urmă cu cinci ani, în ianuarie 2011, iar motorina a ajuns practic la un nivel cu cel mai mic preţ din noiembrie 2010.

Recalculat la cursul mediu de schimb leu-dolar apoi costul benzinei şi motorinei a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani: 0,65 dolari pentru un litru de motorină şi 0,77 dolari pentru un litru de benzină A95. Iar dacă eliminăm şi majorările de accize operate de toate guvernele, apoi acesta este unul dintre cele mai mici preţuri din ultimii 15 ani.

Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în vigoare din 13 mai 2016, iar companiile petroliere sunt obligate să îşi ajusteze preţurile de la pompă ca să nu depăşească cele plafon, stabilute de ANRE.

 

Comentarii