lukoil-banenr

În proiectul de modificări la politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 se prevede stabilirea cotei accizului pentru autoturisme în valută națională MDL, fiind aplicată rata medie a cursului valutar oficial al leului moldovenesc stabilit pentru primul semestru al anului 2016, scrie bani.md.

Pilot Autoexpert

Modificarea are drept scop aplicarea unei cote a accizului constante care nu va fluctua în dependență de rata de schimb a valutei naționale. La aceasta, se propune revizuirea modului de determinare a cotei accizului pentru autoturisme, aceasta fiind majorată cu cotele suplimentare stabilite în dependență de termenul de exploatare a autoturismelor.

Modificarea are drept scop facilitarea modului de calculare a accizelor pentru autoturisme și excluderea interpretării și aplicării eronate a cotelor accizelor.

De asemenea, se propune micșorarea cotei accizului până la 2,5 euro cu aplicarea ratei medii a cursului valutar oficial al leului moldovenesc pentru autoturisme cu capacitate cilindrică  de 3000 cm3 (benzină) și cu  capacitate cilindrică de 2500 cm3 (diesel) față de cele stabilite pentru anul 2016 în valoare de 3,72 euro.

Reducerea cotei accizului de la 3,72 euro la 2,5 euro, este determinată de faptul că nivelul majorat a accizei a avut ca efect reducerea numărului de autoturisme la capitolul respectiv. În acest sens, numărul autoturismelor importate cu capacitate cilindrică  de 3000 cm3 (benzină) a scăzut de la 1452 unități în 2014 la 300 unități în 2015 (micşorând încasările aferente accizelor cu 33,85 mln. lei), iar cel al autoturismelor cu  capacitate cilindrică de 2500 cm3 (diesel) a scăzut de la 375 unități la 282 unități în 2015 faţă de 2014 (micşorând încasările aferente accizelor cu 9,57 mln. lei).

De menţionat că aceste modificări vor intra în vigoare în situația în care proiectul va fi aprobat de Parlament și Executiv, fără a fi realizate modificări aferente acestor subiecte.

Comentarii