lukoil-banenr

Noua companie americană prezintă pick-up-ul hybrid cu 800 CP

Pilot Autoexpert

Bob Lutz, fostul vicepreşedinte al General Motors şi actualul preşedinte al companiei auto VIA Motors, a prezentat la NAIAS 2013 un nou model al mărcii VIA – o camionetă bazată pe un Chevrolet Silverado care se numeşte VIA X-Truck şi care are un sistem de propulsie hybridă ce combină un motor V8 pe benzină de 5,3 litri cu două motoare electrice şi un set de baterii litiu-ion cu o capacitate de 24 kWh.

Fiecare dintre cele două motoare electrice montate pe X-Truck dezvoltă 402 CP, performanţe care rezultă o putere maximă combinată egală cu 804 CP.

Lutz este cunoscut drept „părintele” modelului Chevrolet Volt (Opel Ampera în Europa), iar camioneta VIA X-Truck foloseşte un sistem de propulsie asemănător cu cel montat pe Volt – motorul termic este folosit în calitate de generator de curent electric pentru baterii şi cele două motoare electrice. Asta înseamnă că nu există nici o legătură mecanică între motorul termic şi roţile motrice, puterea fiind transferată către roţi doar prin intermediul motoarelor electrice.

Bateriile de 24 kWh sunt răcite cu lichid şi pot ajuta la obţinerea unui consum mediu de carburant mai mic de 2,3 l/100 km în condiţii normale de condus prin oraş, potrivit companiei. Pick-up-ul „poate oferi cuplul unui monster truck cu consumul de carburant al unui Prius”, a declarat Bob Lutz în timpul prezentării.

VIA Motors a mai prezentat la Detroit modelul Presidential – un Chevrolet Suburban care combină un motor V6 pe benzină de 4,3 litri cu un singur motor electric şi un set de baterii. Puterea dezvoltată de motorul electric este de 402 CP, jumătate faţă de puterea disponibilă în camioneta X-Truck.

Bob Lutz mai este implicat şi în altă companie americană, VL-Automotive, care a venit la rândul său la Detroit cu modelul Destino, un Fisker Karma cu motor de Corvette.

Salonul Auto Detroit 2013 se desfăşoară în perioada 14-27 ianuarie 2013 în Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii.

Comentarii